По искане на БСП парламентът ще заседава извънредно, за да изслуша премиера

0
62

Депутатите от ГЕРБ ще се регистрират на извънредно заседание на Народното събрание, насроченото за днес.

То беше поискано от БСП, за да бъде изслушан отчет на премиера Бойко Борисов за ситуацията в страната и мерките, предприети от правителството по време на извънредното положение.

 

Искането е втори опит на БСП да проведе заседанието, след като миналата седмица депутатите от ГЕРБ не се регистрираха в зала.

 

Преди седмица управляващите заложиха на играта с кворума. Отказаха да се регистрират с мотива, че едно извънредно заседание на парламента би било пиар на лидера на БСП и че Борисов се отчита всеки ден на пресконференции, затова не е необходимо да идва в парламента.

„Защо да има заседание на парламента? За да се покаже Корнелия Нинова в целия си блясък ли? Правителството и Оперативният щаб непрестанно правят пресконференции. Там не се четат декларации, а се отговаря на въпроси. 
Какво по-различно щеше да каже Борисов в парламента? 
Парламентът трябва да заседава, само когато има неотложни решения за взимане. Не считаме, че заседание за изслушване на премиера, който така или иначе всеки ден отговаря на въпроси, е необходимо“, заяви зам.председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

„Ние, които призоваваме в страната всеки ден хората да не се събират да направим огнище на заразата в парламента, което след това да се разнесе в цялата държава“, беше мотивът пък на Менда Стоянова.

 

Тогава ГЕРБ вероятно не осъзнаваха, че отказът да се яви премиерът или който и да е министър на питане в парламента е нарушение на Конституцията.

Чл. 90. (1) е категоричен: Народните представители имат право на въпроси и на питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи и кой е наредил на депутите на ГЕРБ да гласуват това решение: „Не ГЕРБ решиха днес да не се регистрират. Борисов им нареди – нали знаете, че те не правят нищо без нареждане. Отговорността е негова“.

 

Няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов даде знак, че в ГЕРБ са преосмислили позицията си и вече не смятат, че извънредното заседание е пиар на лидера на БСП:„Ако ме поканят – ще отида! Не са ли в карантина депутатите или те са извънземни и не важи за тях карантината?“

От БСП вече са готови с въпросите. Оценките им за действията на изпълнителната власт  бяха огласени от заместник-председателя на парламентарната група на червените Георги Свиленски:

– Има само кредити, няма безвъзмездна помощ

– Мярката 60/40 не работи

– Горанов профука 5 милиарда неясно за какво

– Парламентът не работи, събира се само когато ГЕРБ реши

– Борисов противопоставя хората  и насажда страхове

 

„Премиерът да направи някаква прогноза, някакъв план, хоризонт кога ще се свърши с извънредното положение“, поиска депутатът Филип Попов.

 

От ГЕРБ вчера заявиха готовност да се регистрират. Преди заседанието обаче ще се проведе Коалиционен съвет.Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук