неделя, май 19, 2024
Google search engine
дом ПОСТОЯННИ 4 По 11 бежанци всеки ден загиват в Средиземно море

По 11 бежанци всеки ден загиват в Средиземно море

0
1182

По данни на ВКБООН  4,176 души са загинали или изчезнали в Средиземно море – средно по 11 мъже, жени и деца загиват всеки ден през последните 12 месеца.

На този ден преди година светът се трогна от снимката на сирийското дете Айлан Кюрди. То се удави докато семейството му, както стотици хиляди други бежанци, отчаяно се опитвало да достигне безопасните брегове на Европа.

Айлан Кюрди

През първите осем месеца на 2016 година – 281 740 души са предприели опасното морско пътуване до Европа. Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, е намалял драстично – от над 67 000 през януари до 3 437 през август.

Новата статистика е след споразумението между ЕС и Турция и закриването на т.нар. Балкански маршрут. Междувременно, броят на пристигащите в Италия е почти непроменен от миналата година – 115 000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до края на август, в сравнение с 116 000 за същия период на 2015.

Основната промяна е в броя на жертвите. До този момент, от началото на 2016 г. на всеки 42 души, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Италия, един е починал. За сравнение, през изминалата година това е бил 1 на всеки 52 души. Според данните, 2016 г. е най-смъртоносната за Средиземноморието година. Шансовете човек, пътуващ от Либия до Италия, да намери гибелта си в морето са 10 пъти по-големи от тези на опитващите се да преминат от Турция към Гърция.

Според Върховния комисариат за бежанците при ООН, цифрите показват необходимостта от увеличаване на начините за прием на бежанци, като преселване, частно спонсорство, събиране на семейството, схеми за студентски стипендии и др., така че да не се налага бежанците да прибягват до опасни пътувания и услугите на трафиканти.

В резултат на смъртта на Айлан Кюрди, безпрецедентен станаха доброволци или започнаха да даряват храна, вода и дрехи на търсещите  убежище. За да документира и да даде гласност на някои от тези индивидуални актове на солидарност, ВКБООН и фотографът Обри Уейд разработиха серия от портрети на семействата, които приемат бежанци в Австрия, Германия и Швеция.

Пристигането на над един милион бежанци и мигранти в Европа през миналата година доведе и до враждебност и напрежение на територията на някои от приемащите страни. Бежанците и мигрантите нерядко стават жертва на расистки и ксенофобски атаки, предразсъдъци и дискриминация.

Основното предизвикателство, с което Европа се опитва да се бори в момента, е предоставянето на нужната подкрепа и услуги, чрез които на бежанците да им бъде даде шанс да се интегрират успешно и да могат да допринесат за обществото, в което са попаднали.

От Върховния комисариат призовават правителствата и националните си партньори да се ангажират с разработването и прилагането на комплексни национални планове за интеграция. Те алармират и за по-ясен ангажимент за предотвратяване на случаите на дискриминация, чрез насърчаване на включването и приобщаването на бежанци в приемащите ги страни и борба с расизма и ксенофобията./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук