По 1200 евро на ден делили подкупните даяджии

0
4945

По 1200 евро на ден си делели двата дежурни екипа от по двама души на подкупните служители на ДАИ-Благоевград, които бяха задържани. Схемата, която бе описана от зам.-шефката на специализираната прокуратура Даниела Начева била да взимат пари предимно от чужди транспортни фирми, срещу което вместо солени им пишели символични актове при нарушения.

„Инспекторите са търсили възможност да издадат акт, който обаче да е с минимална глоба. Даже са правили подправка на товарителници. И така са налагали глоби в порядъка на около 200 лв.“, разкри Начева подробности за схемата на десетте арестувани при спецакция във вторник даяджии, които са задържани за 72 часа и се очаква да бъдат обвинени като престъпна група. И уточни, че такава символична глоба, с каквито се целяло отчитане на някаква дейност, е налагана например за превозно средство, което не е преминало технически преглед.

Униформените работели в екип от по двама души за по месец, а после били прегрупирани. Благодарение на тях транспортните фирми получавали известие за проверка, която можела да бъде планова, комплексна или по сигнал. Те дори получавали жокер какви документи ще им бъдат поискани, за да могат да ги подготвят предварително. Именно при представянето на документите под тях пъхали плик обичайно с 300 евро за корумпираните даяджии, за да не бъдат изнудвани да платят сериозни глоби. Обикновено с инспекторите общували счетоводители, тъй като собствениците на фирмите и управителите били чужденци. При един от случаите счетоводителят съобщил на управителя на фирмата, че му искат подкуп. Той обаче отказал да го даде и за да не санкционират фирмата, служителят му дал от собствения си джоб парите.

„Корупцията е също толкова страшна, колкото едно убийство. Трябва да си зададем въпроса за това колко хора са загинали от това, че не са платили на някой лекар, колко хора са загинали, защото някой магистрат или човек от изпълнителната власт не си е свършил работата, колко хора са загинали заради някой, който си е купил книжка и е причинил катастрофа. Корупцията не е дребен проблем. Даже е доста по-съществен от много други престъпления. Тя бърка в джоба на всеки българин“, коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук