ПРАВО НА ОТГОВОР! Сираците от Фондация „Конкордия България“ си тръгнали сами

0
12771

След изповедта пред Информационна агенция „Дейли Прес“ на Георги Господинов, бивш възпитаник на Фондация „Конкордия България“, потърсихме за отговор Диляна Гюрова изпълнителен директор – Финанси, администрация и комуникация в „Конкордия България“.

Тя не отказа разговор с нас, но не ни пусна вътре, под условието, че не иска да разстройваме децата заради публикацията ни от преди месец. Освен това ни направи забележка, че сме изнесли данни и сме ги публикували преди да говорим с нея.

„Никога в „Конкордия България“ не е имало дете което да прави секс за пари. Никога не са гонени на улицата от социален работник“, разказа пред „Дейли Прес“ Диляна Гюрова изпълнителен директор. Така тя коментира едно от най-тежките признания на „възпитаника“ Георги Господинов, който ни разкри фрапиращи истории от битието на институцията.

Гюрова обясни, че настанените там деца само се водели в регистъра на подчиненото ѝ ведомство, но си стоели през повечето време при родителите.

„Ние сме такава институция, не можем да ги задължим да стоят тук насила, макар и отделени от близките ти, те всъщност искат да са само с тях.“

След този случай е била извършена пълна проверка на „Конкордия България“, призна шефката пред медията ни, която е начело на институцията до сега. Не били открити нарушения, твърди Гюрова, но им били направени препоръки, свързани с организацията на работата, с по-точната регистрация и присъствието на децата.

Сега започнали да водят дневник, в който сутрин вписвали кой е в наличност и кой не, но категорично никого не оставяме да спи навън, а да е искал да се прибере, отрече още едно твърдение на Героги шефката на „Конкордия България“.

Тя обаче призна, че случаят на момиче да си среже вените не е измислица на „Дейли Прес“ било много вярно..

Макар и да отказа да уточни точната длъжност на служителя който е бил на смяна, Гюрова обясни пред „Дейли Прес“, че веднага разпоредила проверка на случая, а виновния служител повече не е бил допуснат на работа в „Конкордия България“, а след случилото се с момичето Д. М. работели специалисти след което момичето е било настанено в друга институция.

Директорката отрече обаче да има някаква далавера в това колко деца са заведени по книга и колко са в действителност. Според директорката няма изискване щатът да е запълнен, по простата причина, че едни деца постъпват идват, други си отиват.

„Ние не сме училище, където бройката е точно определена и трябва да бъде запълнена“, поясни Цветанова.

Тя призна обаче за още един проблем, за който разказа Героги пред камерата ни – нарушенията за забрана на пушенето в сградата и от служители, и от децата. Директорката заяви, че когато получи сигнал за подобно неспазване на правилата, наказва според изискванията на Кодекса на труда.

Попитана какво са направили на Георги след неговата медийна изява пред нас, директорката каза, че само са го предупредили да внимава с подобни изявления, защото по този начин вреди на самите деца в „Конкордия България“. Георги бил на разпит в СДВР както и в полицията заради това, че е шефката в подала сигнал срещу него в полицията.

Пред полицията нашия герой Георги подчертал, че го е направил, защото искал да помогне на конкретно дете, от изброените в статията, чието име обаче СДВР отказа да посочи пред „Дейли Прес“.

Шефката обясни, че и без това към тях има не особено добро отношение от хората в квартала и такива изказвания им вредели още повече.

Диляна Гюрова е активна в НПО-сферата от 1998 г. и е убеден и практикуващ „доброволец“ с „богат опит“ в различни международни проекти не само в социалната сфера. По професия е социален работник, но завършва и икономическо образование в сферата на счетоводството, защото смята, че помагащите професии имат нужда и полза от прагматични знания и умения. Шефката обича да бъде сред „хора“, да „играе“ с децата, да пътува, да пее, да готви и да учи чужди езици. Омъжена е и има дъщеря и син.

В „Конкордия България“ Диляна започва като заместник-директор още при подготовката за  стартиране дейността на фондацията през 2008 г., а от 2012 г. поема длъжността Изпълнителен директор. В работата си не може да се оплаче от нито един скучен ден и продължава да се радва по детски и на малките неща, които носят положителна „промяна в живота“ на децата и младежите.

През 2016 г. започва новото предизвикателство пред Диляна и тя поема новообособения ресор „Финанси, администрация и комуникация”, за да работи по постигането на новата стратегия за развитие на „КОНКОРДИЯ Социални проекти”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук