Правят независимо разследване на катастрофата край Своге (ОБНОВЕНА)

0
8226
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Правят независимо разследване на катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.

Разследването ще се извърши от работна група на Института за пътна безопасност.

Експертите правят оглед и заснемат мястото на инцидента с дрон, информира БНТ.


16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39


Стана ясно, че само ден преди трагичния инцидент от института са разпространили становище за лошото състояние и дефектите по пътя София – Своге – Мездра.

По думите на Диана Русинова, експерт към института, на много места по пътя мантинелата не е поставена по правилния начин и съобразно нормативните изисквания. С асфалта също имало проблеми.

„Очевидно има разлика в сцеплението на асфалта в по-горната част на този път и тук, където се намираме. В момента тук е изключително хлъзгаво, много пукнатини има по асфалтовото покритие, осовата линия странно защо на места прекъсва, на места се появява“, коментира експертът и допълни: „Имаме две причини за това да се навлезе в насрещното платно – едната причина е тази мантинела, която е издадена върху самото платно за движение и втората причина е, че там отсреща има канал.“ По този начин едните автомобили бягали към центъра на платното, за да избегнат канала, а другитепък също отивали към средата на пътя, така че да избегнат съприкосновение с мантинелата.

Темата коментира и друг експерт от в Института за пътна безопасност. По думите на Методи Стилянов въпросът е защо мантинелата е изнесена толкова много след бордюра.


Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Загинаха 16 души


Върху необходимостта от търсенето на причините за катастрофата акцентира и Христо Радков от Българското обединение на шофьорите. Пред БНР той посочи, че има чувството, че в момента се търси виновен за тежкия инцидент, а не причините, довели до катастрофата.

„След трагедия край Своге е важно да се опитаме да направим правилните изводи за основните причини това да се е случило. Имам чувството, че в момента търсим да изкараме някой виновен, а не да се намери какви са реалните причини за случката и съответно да предприемем действия, които биха предотвратили в бъдеще такива случаи“, посочи той.


Следовател: Причините за катастрофата край Своге до 4-5 месеца

Следовател: Причините за катастрофата край Своге до 4-5 месеца

За първи път се набляга на пътната обстановка като причина за инцидент


Според Радков инцидентът е предизвикан от съвкупност от грешки. „Водачът има вина – не е успял да овладее достатъчно добре моторното превозно средство, което управлява. Метеорологичните условия са били изключително лоши. Хора, които са минавали по същото време оттам, са казали, че пада много голямо количество дъжд. Но основната причина е самият път“.


Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Пътната администрация обяснява, че си е свършила работата, обезопасяват веднага


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук