Преговорите за правителство на финалната права

0
1196

Преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по програмата за управление са на финалната права, пише „Труд“. За днес следобед в парламента е насрочена поредната среща между двете формации, за да може „да се стиковат позициите по готовите текстове“, отбелязаха пред изданието участници в разговорите.

От ГЕРБ и от „Обединени патриоти“ посочиха, че работят в ускорени срокове заради предстояща среща на председатели на парламенти в Братислава.

На 23 и 24 април в Словакия ще се подпише декларация, във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС. Там страната ни трябва да изпрати новия председател на Народното събрание. Затова и датата 19 април вече е „закована“ за първо заседание на 44-тия парламент.

 

Още не са обсъждани имена

С уговорката, че персоналният състав на бъдещото правителство не е обсъждан, участници в преговорите дадоха да се разбере, че точно заради предстоящото председателство на страната ни на ЕС предпочитат председателят на парламента да е от ГЕРБ.

 

Запознати припомниха, че абсолютен консенсус е постигнат по отношение и на вътрешната сигурност. Там и двете партии продължават политиката на кабинета „Борисов 2“.

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече дадоха да се разбере, че спорните въпроси като въвеждането на мажоритарния вот, например, няма да бъдат включени в коалиционната програма за управление. Те ще бъдат оставяни за дебати и гласувани в пленарната зала.

Както вече стана ясно, за тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е инициирал срещи по приоритетите на бъдещия кабинет с останалите парламентарни партии, включително БСП и ДПС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук