Преговорите с гърците се провалиха, блокадата остава, министър Московски бесен

0
882

Надеждата, че границата с Гърция ще се отвори и блокадата ще падне, се изпариха след като преговорите с гръцките фермери днес се провалиха.
„Обиден съм от дъното на душата си. Такава подигравка с българския народ не съм виждал. Оставам тук с нашите превозвачи докогато трябва, взел съм си и дрехи. Няма да ги изоставя. Стоя плътно зад тях и и исканията им, това каза видимо гневен министър Ивайло Московски минути след приключване на разговорите. Той пристигна специално на Кулата, защото бе повикан от гръцка страна за преговорите с обещание, че на срещата ще дойдат отговорни фактори, дипломати, синдикати. В уречения час обаче никой не се появил освен няколко гръцки трактористи от барикадата и шефа на полицията в Серес.

Фермерите заявили, че ще отворят границата, за да се изчисти натрупаната опашка, но нямат представа кога пак ще затворят. Давали уклончиви отговори-може след час, може утре и пак затваряме. Гръцкият полицейски шеф пък обяснил,че не може нищо да направи,нито да осигури коридор.

Нашите превозвачи побеснели и заявили, че няма да се възползват от предлагания прозорец и ще продължат контраблокадата, докато гърците не преустяновят напълно стачката и не изнесат тракторите си от границите с България.

„Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите”, обясни Московски. Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори – „да се намесват” и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая. Министър Московски й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции. „Гръцките фермери се подиграват зловещо с нас, каза още бесен министърът.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че е местната власт ще продължи да подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила-да носи вода и храна.

Шофьорите не скриха разочарованието си и отчаянието си от безизходното положение. Един тираджия по обяд не издържа и с мръсна газ потегли, бутна железните прегради на Кулата и проби блокадата, за да влезе в Гърция. Следващи подобни опити родните превозвачи прекратиха като направиха жива верига пред пункт Кулата. И от двете страни колоните са километрични. Положението на водачите е бедствено, повечето стоят блокирани от пет дни и живеят при мизерни условия./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук