Предлагат Филип Киркоров за почетен гражданин на Варна

0
984

Руската звезда Филип Киркоров е на път да стане почетен гражданин на родната си Варна в годината на половинвековния си юбилей. Предложението е на инициативен комитет, включващ няколко граждански организации, изявени творци от различни сфери и е подкрепено с 18-странична подписка от граждани.

За носители на званието тази година са предложени общо 9 души. Сред тях са основателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, състезателката по борба свободен стил и бронзова медалистка от олимпиадата в Рио Елица Янкова и режисьорът Атанас Киряков.

В списъка с номинираните са още археологът проф. Казимир Попконстантинов, изследовател на два от най-големите средновековни манастири – в провадийското село Равна гора и в местността Караач теке, бившият кмет на варненския район „Одесос“ Пламен Градинаров, композиторът и диригент Милко Коларов.

Посмъртно почетното звание може да получи католическият свещеник Йосефат Андреев Шишков – разстрелян през 1952 г. като шпионин срещу народната власт, когото през 2002 г. папа Йоан Павел Втори по време на гостуването си у нас обяви за Блажен – степен, предхождаща канонизирането за светец.

Сред най-интересните предложения за почетен варненец е инж. Драгомир Славов – преподавател, новатор и научен работник в областта на интренет технологиите. Номинацията е по повод 30 години от реализираното от него първо включване на Варна и България към световната мрежа интернет.

През 1989 г. заедно с четирима свои студенти инж. Славов създава фирмата „Цифрови системи“, която става първият български интернет провайдър. През 1991 г. фирмата получава правото да регистрира имена в първичния домейн „.bg”, през 1993 г. пуска първия в страната уеб сървър и първа в света предлага технология за автоматизирано управление и конфигуриране на DNSSEC в интернет чрез използване на сертификати за електронен подпис. Изключителен успех и заслуга на инж. Славов е и създаването и регистрацията на интернет домейни на кирилица в областта „.бг“.

Предложенията ще бъдат обсъдени публично на 21 юли в пленарната зала на Община Варна./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук