Предприемчив румънски фермер печели 200 000 евра само от един хектар лилав сорт картофи!

0
2224

Допреди десетина години лилавият сорт картофи бе, на практика, непознат на Балканите. В момента обаче, този сорт се е превърнал в най- рентабилната култура в нашата северна съседка! Това се дължи на усилията на един човек – Габи Санду, който успява да аклиматизира в Румъния две от четирите разновидности на растението, чиито грудки е внесъл от далечно Перу.

Идеята за това му идва в ума, след като гледа филм за най- здравословните храни в света.
Интересът към лилавия сорт картофи в Румъния бързо нараства поради огромната печалба, дължаща се на скъпата цена на продукцията при относително ниски производствени разходи.

Това очевидно е обусловено от доказания силен анти раков ефект на този зеленчук! В лилавия сорт картофи, както и в розовия, червения и дори в синия, се съдържа голямо количество антоцианини, които именно имат свойството на много силни антиоксиданти и така предпазват от ракови заболявания! Нещо повече, това вещество
се запазва в лилавите картофи и след готвенето, така че пюрето и дори чипса са оцветени
в лилаво!

При това да отбележим, че вкусът на въпросния сорт е както на обикновените картофи, на е значително по-богат, освен на оксиданти, и на витамин С, фолиева киселина,
калий, желязо, цинк и други полезни за организма съединения. При това положение не е е издненадващо, вече много фермери в Румъния искат да си купят семена, за да отглеждат този феноменален сорт картофи, който е и устойчив на суша и мана! А дали и наши фермери не биха се заинтересували от такъв бизнес?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук