Президентът на Египет: Европейска намеса в Либия крие прекалено много рискове

0
1375

Чуждестранната военна намеса в Либия може да доведе до неконтролируеми последствия. Това мнение бе изразено от президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси по време на негово интервю пред италианския вестник La Repubblica.

„За да бъде увенчана с успех една намеса, трябва да се отчетат всички аспекти от живота на страната. Важно е всяка инициатива, било тя италианска, европейска или международна, да се осъществи по молба на Либия и при наличието на съответния Мандат от ООН и Лигата на арабските държава“, заяви Ас Сиси. Според него, чуждестранната намеса има алтернатива – оказването на помощ в това число и под формата на оръжие. „Може да се окаже подкрепа на националната армия на Либия преди да се поеме отговорността на интервенцията. Ако снабдим с оръжие тази армия, резултатът ще бъде къде-къде по ефективен от външната намеса, която заплашва с неконтролируеми последствия“.

„Вижте какво става с бежанците от Сирия, а сега си представете с какво ще се сблъска Европа, ако се сблъска с два-три пъти по-голям наплив?“, зададе въпроса президентът, уточнявайки, че в страната му вече има пет милиона бежанци от Либия, Ирак, Сирия и африканските държави.

Ас Сиси смята, че Европа извършва грешка, разглеждайки заплахите в Либия само от страна на „Ислямска държава“. „Тя далеч не е единственото въплъщение на опасността. Погрешно е да се концентрира цялото внимание само върху нея. Трябва да се разбере, че заплаха е цялата екстремистка идеология, а в Либия действат най-различни групировки, проповядващи тази идеология“, каза той в заключение. /ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук