Премиерът Бойко Борисов: Оптимист съм по темата за Западните Балкани

0
15459

Оптимист съм на темата за Западните Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Дейли Прес“.

„Предстоят ни напрегнати и тежки преговори, но аз съм оптимист на тема Западни Балкани. Утре, с канцлера на Австрия ще говорим по тези теми“, каза Борисов. Той поясни, че ще го убеждава 2018 г. да бъде българо-австрийско председателство, за да може всичко, което прави България да продължи и до декември.

„Действително това, което предлагаме, ние винаги съм казвал, че е полезно за България, но то е много полезно за Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция Босна и Херцеговина и Албания. Коридор номер 4 започва от Солун, минава през Видин, стига до Будапеща и стига до Братислава. Сиреч обвързва се унгарската икономика с топлото море на Солун. През „Тракия“ съответно с пристанище „Бургас“, надявам се следващите четири пет-години по „Хумес“ с Варна. Коридор 8 е важен, защото той дава връзката със Скопие, Тирана, София, Турция и оттам Азия. Разбира се, коридор номер 10 ,който София-Белград, Белград – Будапеща е магистрала и отново пътя с Азия“, поясни премиерът. Според него това е важно за икономиката и ръста й.

„За радост до този момент срещам само подкрепа от колегите“, заяви Борисов.

„С едно хибридно финансиране, със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, другия понеделник ще сме лидерите на Балканите на среща в Лондон, с Европейсата инвестиционна банка вече мина този процес, имаме 16 + 1 и китайския премиер среща в София тази година, така че ако за някъде не стигнат пари, можем да предложим и друг модел“, допълни Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук