ПРИМЕР, КОЙТО ТЪРСИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ: Татко на малчуган ремонтира безвъзмездно детска площадка

0
1362

Лъчезар Лозанов пое инициативата да възроди една от детските площадки в квартал „Картала“ във Велико Търново. 45-годишният мъж доброволно и безвъзмездно ремонтира люлките в детския кът на открито, за да осигури забавна и безопасна игра на малчуганите. Казва, че следващата му цел е пързалката в парка, и се надява и други татковци да запретнат ръкави, за да възстановят разрушените детски съоръжения в областния град.

„Всички деца заслужават да се забавляват на здрави игрища и площадки. След като общината няма средства да ги реконструира, смятам, че трябва сами да осигурим на малчуганите, каквото им се полага. Каузата ми е същата като на младежите, които зимата снегопочистваха града доброволно. Не очаквам награда, нито има нужда от слава. Смятам, че постъпката ми е нещо съвсем нормално“, заяви Лъчезар. Той сподели, че предприел възстановяването на люлките, защото всеки ден води 3-годишния си син да играе в този парк и момченцето не се чувствало комфортно сред счупените съоръжения. Негови връстници пък се оплакали на 45-годишния татко, че не могат да се люлеят и шумът от люлките е непоносим. Това провокирало Лъчезар да се заеме с възстановяването им, без да чака помощ от общината. Мъжът работи като строител и има опит в тази сфера повече от 24 години.

„Нищо не ми костваше да ремонтирам люлките. Разполагам с необходимата машина и умения да го направя. Затова една вечер след работа просто сложих нови дъски, на които да сядат децата, като се люлеят, заварих, където е необходимо, и направих нужното, за да отстраня неприятния шум от експлоатирането на съоръжението“, уточни Лъчезар. Казва, че пързалката също има нужда от обновяване, и увери, че при първа възможност ще го реализира. „Смятам да я пребоядисам и заваря, за да може децата да я използват, без да си цапат дрешките, а родителите им да не се тревожат, че малчуганите им ще се наранят докато играят на нея“, сподели той.

Търновецът коментира, че според него не общината е главният виновник за занемарените площадки, а вандалите, които лекомислено разрушават обектите с обществено значение. „Самият аз съм виждал на ремонтираните люлки тийнейджъри, които пият алкохол и умишлено рушат. Те не са възпитани да съхраняват и пазят. Точно на обратното искат да науча моя син. Затова и ремонтирам пред неговия поглед“, подчерта 45-годишният строител. По негови думи тази проява ще внесе у момченцето чувство за отговорност и желание да създава, а не да унищожава.

Самоинициативният татко призова повече търновци да последват примера му. Според него, ако повече хора предприемат същото, всички площадки в града ще бъдат в изрядно състояние, а децата ще разберат значението на доброто дело. „Всяко хлапе, което израства в добра обстановка и вижда полезни прояви, един ден ще ги прави и то. Децата са бъдещето ни и осигурявайки им адекватно разбиране за живота, можем да сме сигурни, че доброто винаги ще го има“, категоричен е той. Галина ГЕОРГИЕВА /  Вестник Борба

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук