Приятел на Дража Вълчева ексклузивно: Живков влюбен в Дража? Това е грозна клюка!

0
1542

Беше красавица, организатор, точен ловец и рецитираше „Балада за комуниста“, казва близкият до бившата първа професор Русин Донев

Професор Русин Донев е роден в село Песнопой. Завършил е икономика във ВИИ „Карл Маркс”, сега УНСС, специализирал в Института по социология на БАН. Бил е преподавател във ВМИ – Пловдив, ВИИ и Славянския университет. Бил е зам.-председател на ОНС – Пловдив. Учредител на Пловдивското социологическо дружество, секретар на Българската социологическа асоциация. Автор на над 140 публикации с научни разработки и на биографична книга. Дългогодишен приятел на семейството на Дража Вълчева – виден български политик, вицепремиер, министър, депутат. Пред „Марица“ той отговоря на един въпрос: Дали настина Дража е била любовница на бившия Първи. И каква е била тя в очите на най-доверените си хора.

– Какъв човек беше Дража?

– Загубихме изключителен, всеотдаен човек. Много скромен, с безспорни качества на лидер. Милееше за хората, докрай остана вярна на голямата идея за справедливост.

Учихме заедно в прогимназията в Иван Вазово и в гимназията в Карлово, тя беше два класа преди мен. Беше отлична ученичка, ползваше се с голямо уважение и авторитет. Нямаше как да не я забележиш – винаги спретната, неуморна. Еднакво добре й стояха и износеното сукманче в прогимназията, и черната престилка с бяла якичка и барета на карловската гимназия. Беше приятно и да я гледаш, и да общуваш с нея. Харесваха я, и имаше защо. Открояваше се сред нас с качествата на организатор, затова веднага след гимназията започна работа в околийския комитет на комсомола.

– Добре ли ръководеше Пловдив?

– Преди нея беше насаден тежък дух и стил на работа. Имаше страхопочитание към ръководството. Когато тя стана първи секретар на партията в града, нещата се успокоиха. Създадоха се условия всеки да разгърне качествата си. С нейното назначаване окръгът спечели – разшириха се предприятия. През 1975 година Пловдив беше обявен за Перлата на Тракия по решение на Политбюро.

Беше много взискателна, ала справедлива – убеди ли се, че греши, признаваше си. Проучваше всеки случай, не позволяваше някой да бъде отстранен по доноси.

– А защо я упрекват, че високите постове дължи на Живков?

– Това е плод на българска завист. Говорят глупости: харесал я Тодор Живков като жена и я издигнал до кандидат член на политбюро и министър. За да стигне дотам, тя е минала през всички стъпала в йерархията, доказала се е в РМС, в Комсомола, в партията. И министерското кресло не е получила даром – имаше педагогически опит, беше и заместник-директор на училище в Карлово.

– Ала слуховете за личните им отношения са доста упорити…

– Някои искат да е така. Измислят, преувеличават… Смятам, че по този начин злепоставят както Дража, така и първия секретар на партията и държавата. Дража беше красавица, открояваше се с физика, ум, характер, обаяние… А какво по-нормално от това да харесаш такъв човек! Обаче едно е да ти е приятно да контактуваш с такъв качествен човек, съвсем друго – да плетеш измислени пикантни клюки. При високите държавни постове, които Дража заемаше, беше естествено да се появява на събития, на които е и държавният глава. Но да се използва това за грозни клюки, е срамно и недостойно. А и нека не забравяме, че тогава нравите и моралът у нас бяха на съвсем друго ниво. Така напишете – всичко това е преувеличено.

Бяха измислили и това, че имала бизнес с цветя в Австрия. Питах я веднъж , а тя каза: Не си ли разбрал, че говорят каквото си искат!

– Намесват името й в прословутата „Първенецка афера“ с рождения ден на Тодор Кордовски през 1972 година. Тя ли предаде съратниците си?

– Някои от тази група, видни пловдивски функционери, няма да кажа кои, лично са съобщили на Дража за сбирката в Първенец, ала чак след като била приключила. Сторили го, за да й се подмажат и да завържат интрига. Казали й: Имаше такава сбирка, а теб дори не са те уведомили! От това скрито-покрито излиза, че в Първенецката изба не само са празнували 65-ия рожден ден на политзатворника и активен борец Тодор Кордовски, а се е състояла и някаква тайна сбирка, едва ли не заговор. Сякаш важни партийни другари, отговорни хора, известни личности, се уговарят да правят преврат. С всички тях Дража работи, среща се всеки ден – няма обяснение защо на нея, най-отговорния човек в окръга по онова време, не са й казали и дума за предстоящото събиране. Какво й остава? Да уведоми за случая, защото може да търсят отговорност от нея, че е проспала съмнително събиране. На тая основа се разплита случаят. Има и друго – Живков е имал зъб, изпитвал е недоверие към някои от тези хора. С рождения ден в Първенец чашата е преляла и той се е разправил с тях.

Свидетел сте на любовта на Стефан и Дража…

– Любовта между тях пламна отведнъж, бях свидетел на запознанството им. Тогава бяхме студенти в София, повечето в Икономическия институт. Събирахме се редовно с колеги и земляци в една стая в общежитието, която наричахме Щабът. Тогава Дража беше студентка в Полувисшия учителски институт „Макаренко”, идваше с нейни колежки. Познавахме я отлично, както и тартора на събиранията – Никола Лазаров, Бачо Кольо, обаятелна личност, бивш партизанин, по-голям от нас с 6-7 години. Бъдещият й съпруг Стефан Вълчев беше в нашата компания, също студент по икономика. Беше симпатично, изключително скромно момче, най-тихият от нас. Имаше обаче феноменална памет. И макар че доста колеги бяха влюбени в Дража, тя избра Стефан. Може би заради драматичната му съдба – останал сирак от малък, даден за осиновяване в Румъния и взет обратно от баба си и дядо си.

Сватбата беше в Горна махала, у Дража. Беше много скромна, студентска сватба, но много весела. Подарих им стенно огледало. Дража не беше с бяла рокля, в онова бедно време не беше прието някак си булките да са с бели рокли. Срамувахме се, не викахме и „горчиво“!

В началото бяха много щастливи. Но след това Дража беше натоварена с много обществена работа, Стефан също заемаше отговорни постове. Беше директор на карловско предприятие, по-късно беше заместник-председател на Окръжния съвет в Пловдив, бяхме колеги с него. Когато Дража стана министър, се преместиха в София и Стефан стана зам.-председател на Централния кооперативен съюз. Известно време беше търговски представител в Румъния.

Бяхме много близки, семействата ни се събираха често. С децата сме почивали заедно в станция на Паниците край Калофер. Беше ми болно, че се разделиха.

И с двамата останахме близки приятели докрай.

– Познавате дъщеря им Саша от бебе?

– Беше много ученолюбиво дете, записаха я в Руската гимназия, ала сама реши и се прехвърли в „Лиляна Димитрова”. Често оставаше сама, особено като малка е имало случаи, в които и аз съм ходел да й правя компания, тъй като майка й беше все заета. Често плачеше и искаше братче или сестриче. Казваше: Като се оженя, ще имам най-малко три деца. Не изпълни заканата си, има само две. Саша е икономист, работи в институт към БАН.

– Кога беше последната ви среща?

– Чухме се по телефона, поздравих я за рождения ден. В началото гласът й беше завален заради болестта, ала бързо се оправи, въодушевена от общите спомени. Рецитира ми „Балада за комуниста” от Веселин Андреев. Особено й допадаха строфите:

„Не човек, а желязо,

просъскал агентът фашист.

Тихо мъртвият казал:

Не, комунист!“

Винаги когато се срещнем, рецитираше. Обичаше да посреща гости. Беше запален ловец и точен стрелец. Ловът й спореше, особено сърни, фазани, яребици, зайци. Веднъж излязохме голяма група на лов, но нямахме слука, ударихме само един фазан. Дража предложи като компенсация да й гостуваме в Бояна, където тя ще приготви фазана по специална рецепта. Разбира се, подреди още вкусотии на трапезата.

– Как приемаше Дража Вълчева днешната реалност?

– Най-болезнено за нея беше, че някои другари измениха на идеята и много лесно се пребоядисаха в тъмносиньо. Толкова ли са били нечестни, или ние сме били наивни и не сме виждали, че са такива, ядосваше се тя. Сега е трудно, ала не бива да губим надеждата за промяна. Трябват ни хора като Дража, нужни са ни повече Дражи, за да не сме на тоя хал.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук