Прогноза: Мигранти ще прииждат поне до 2040 г.

0
894

България скоро влиза в маршрута на преселниците, опасява се Илияна Йотова

“Пикът на мигрантската вълна ще е през 2035 г., а затихване може да се очаква през 2040 г.”, прогнозира вчера доктор Бойко Маринков от Института по балканистика на конференцията “Бежанската криза в ЕС – гласове от Балканите”.

Илияна ЙотоваТя бе организирана в Брюксел от Илияна Йотова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, и в нея участваха посланици, представители на академичните среди и медиите от България, Сърбия, Македония, Хърватия. На фона на драматичната ситуация на границата между Македония и Гърция, където хиляди опитват дори със сила да преминат, доктор Маринков и екипът му прогнозират, че годишно в Европа ще продължат да влизат по около 1,3 млн. души.

“Не може да се действа на парче”, каза Илияна Йотова и алармира, че скоро България може да се окаже коридор за мигранти. Йотова, която е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента, посочи, че ситуацията е на ръба на хуманитарната криза и не трябва да се допуска Гърция да се превърне в бежански лагер.

Има очаквания до 20 април да заработи новата агенция за контрол на външните граници, но според законопроекта, показан на евродепутати в понеделник, България, Хърватия и Румъния ще останат извън обсега є. “Ще се борим това да се промени”, категорична е Йотова.

“Имаме криза на солидарността”, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и подчерта, че е скандално България да продължава да е извън Шенген при работата, която върши като външна граница на ЕС.

Посланикът ни в ЕС Димитър Цанчев съобщи, че този месец в София ще има преговори с турски представители, за да започне прилагането в пълен обем на споразумението за реадмисия./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук