Продават по един кораб годишно заради дългове

0
1046

По един речен кораб средно на година се продава заради невърнати дългове. Според статистиката на Камарата на ЧСИ-тата обаче закъсалите с просрочени борчове собственици на речни кораби са повече, но като се стигне до изпълнително дело, голяма част от тях вземат кредити и плащат дълга, за да не загубят плавателния съд, обясни  частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

В същото време от Камарата на частните съдебни изпълнители съобщиха, че нивата на публичните продажби в страната се запазват през отиващата си година. През първите 6 месеца на 2016 г. има 4650 продажби на имоти, докато през същия период на м.г. броят им е бил 4850.

Едни от най-големите продажби през 2016 г. са на най-големия хипермаркет „Карфур” в България – в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София. Той бе продаден за 32 млн. лв. Авиоремонтният завод „Авионамс” в Пловдив бе продаден за 28,9 млн. лв.

Продължава тенденцията все повече общини да се обръщат към ЧСИ за събиране на местните данъци и такси. След сключването на споразумение между Камарата на ЧСИ и ВСС от тази година то действа и частните съдебни изпълнители събират все повече вземания на съдилищата.

Има десетки милиони, които съдилищата не могат да си съберат, съобщи председателят на камарата Георги Дичев. В държавата пък има несъбрани публични вземания за милиарди. Общо през първото полугодие на 2016 г. ЧСИ-тата са събрали 630 млн. лв., което е със 155 млн. лв. повече в сравнение със събраната сума за същия период през 2015 г., която е била 475 млн. лв. Това се дължи на изпълнителните дела, образувани по искане на съдилищата и общините, обясни Дичев./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук