Продължава ли търсенето на Боян Петров? Спасителите искат да разплетат още необяснима мистерия

0
1466

Официално търсенето на големия български алпинист Боян Петров, който изчезна при опита си да изкачи най-ниския осемхилядник Шиша Пангма приключи. Но екипът, който търсеше Петров, поставя важен въпрос – несъответствие в информацията относно това докъде е стигнал той всъщност. След като беше проведена наземна операция по търсенето му, водена от най-добрия китайски алпинист и с участието на група шерпи, палатката на Боян Петров беше намерена в лагер 2 – на 12 май.

Украински екип от алпинисти обаче, още преди групата шерпи да тръгне да търси Боян – на 5 май, съобщи, че видял отворената и полузасипана със сняг палатка на Петров в лагер 3. Спасителите чакат решение от българските власти за допълнително издирване на Боян Петров Екипите, които издирват Боян Петров по въздух и земя, приключиха спасителната си мисия.

„Искаме да изясним това – имаме чувството, че и двата екипа говорят за едно и също място, но не сме имали контакт с украинските алпинисти, а желаем да говорим с тях“, пише на официалната Facebook страница на Dream Wanderlust – специализираната медия за алпинизъм, която дава подробна информация за случая. Припомняме, че вчера (16 май) приключи и операцията по издирването на Боян Петров от въздуха. Изчаква се решение на българското правителство дали да има някакво продължение, но разрешението, дадено от китайските власти за търсене, вече изтече.

© Actualno.comВижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук