Проект подготвя деца от малцинствата за училище

0
1145

Образователният проект „Готови за училище“ ще стартира за трети пореден път в началото на новата учебна година. „В него ще бъдат включени над 1100 деца от детски градини в 116 селища в страната“, съобщи днес в Стара Загора националният координатор на проекта Альона Денякина.

Мнозинството от децата били от малцинствени групи, чиито родители имат финансови проблеми с издръжката им, а и не са мотивирани да ги изпращат на забавачка.

В някои селища обаче имало включени на случаен принцип и деца от български семейства, тъй като не е тайна, че не всички родители са убедени в ползата от ранното детско образование.

Освен заплащане на таксата за детска градина, семействата на децата, включени в проекта, получавали всеки месец и ваучер до 20 лв, ако децата им са посещавали редовно забавачката. Проектът се финансира изцяло от фондация „Америка за България“.

Световната банка пък финансирала първото в Източна Европа социологическо изследване за ползата от ранно детско образование. Първите предварителни резултати от това проучване са били огласени наскоро. От тях категорично се виждало, че финансовата подкрепа, не само увеличава посещаемостта в детските градини, но и желанието на родителите да подготвят децата си отрано за училище. Това кара организаторите да се надяват, че проектът продължи и след третата година, която трябва да е финална./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук