Прокуратурата в Хасково се самосезира за водата с уран

0
993

Районната прокуратура в Хасково се самосезира по случая с наличието на опасни вещества в питейната вода в Хасково. Разпоредено е и да се извърши проверка.

По информация от Районната прокуратура в Хасково, тя се е самосезирала заради публикации в медиите, сигнализиращи за наличието на по-високи стойности на „уран“ и „алфа активност“ в питейната вода в Хасково.

Припомняме, на 11 април, вторник, стана ясно, че Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към министерството на околната среда и водите (МОСВ) е информирала Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната водата в града. При проверката е установено несъответствие по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково.

Проверката по случая е възложена на ОД на МВР – Хасково и ще се извършва с оглед на данни за престъпление – замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Предвижда се в хода на проверката да бъдат назначени експертни справки. Ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районната здравна инспекция, Басейнова дирекция и ВиК в град Хасково за качеството и състоянието на питейната вода в града, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е 20 дни.

По-рано днес управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков обясни, че уранът е установен при мониторинг на „Напоителни системи“ в Хасково. Той добави, че веднага е взето решение за спирането на водата в засегнатите четири кладенци, както и че незабавно на хората е осигурен достъп до чиста вода.

Въпросът беше коментиран и от здравния министър Илко Семерджиев, който заяви, че са предприети всички възможни мерки за установяването на причините и отстраняването на проблема. Той добави, че няма съществуваща заплаха за общественото здраве./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук