Прокуратурата: Здравното министерство е нарушило закона с ваксините!

0
505

Ваксините „Еувакс“ и „Пентаксим“ не са разрешени за употреба в България и от тази гледна точка Министерството на здравеопазването е допуснало закононарушение като ги е допуснало у нас. Това стана ясно от думите на председателя на Върховната административна прокуратура Ася Петрова по повод препаратите, получени от Република Турция като дарение.

По думите й внесените като подарък от южната ни съседка ваксини не са разрешени у нас и проблемът е точно там. „Уточняваме, че те не са разрешени за употреба по закон, а не че са опасни“, каза Петрова. Днес здравният министър Петър Москов опита да се защити като каза, че двата препарата не са опасни, но не в това оказва се е проблемът.

„Установили сме, че ваксината „Еувакс“ е в склад на Министерството на здравеопазването, но не е било предмет на нашата проверка дали те са опасни“, каза председателят на ВАП. По думите на Петрова проверката на прокуратурата не е приключила. Тя започна на 26 октомври 2015 г. и изводите и заключенията от нея почиват и на становище от Изпълнителната агенция по лекарствата, в което е отбелязано, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната.

Ася Петрова уточни, че става въпрос за внесените като дарение от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”-100 000 бройки.

Петрова добави, че държавното обвинение се е сезирало вследствие на медийни публикации, а ден по-късно е получило и сигнал от медия.

На помощ на Москов веднага си притече депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Във Facebook той буквално се зае да брани с голи гърди министъра.

„Преди няколко дни ваксинирах двете си десетмесечни бебета с „Пентаксим”. Нямам никакво съмнение, че ваксината е безопасна и отговаря на всички европейски стандарти. Пиша това като реплика на истерията, която се разгръща в някои медии след последните действия на прокуратурата“, написа Караджов.

„Пентаксим” е оригинален продукт, независимо, че е внесена от Турция. Нима някой си представя, че световен производител ще заложи репутацията си, като позволи различни стандарти и съставки на ваксината в различните държави, още повече като знае, че продуктът се реекспортира от Турция за България. Освен политици, министри , депутати, всички ние сме и родители. Нима мислите, че един лекар, баща и министър на здравеопазването, ще си позволи дори минимален риск по отношение на здравето на българските деца?! Не вярвам това да е възможно!“, възкликна Караджов.

Депутатката Султанка Петрова: Ако се докажат обвиненията, Москов трябва да си ходи
Депутатката от Патриотичния фронт коментира скандала пред агенция ПИК. „Морално е според мен, ако се потвърди, че това е така, да си подаде оставката.Според мен грижата и отговорността за децата трябва да е на първа линия и никой не трябва да си позволява да се правят някакви експерименти със здравето на българските деца“, коментира Петрова.

източник: kanal3.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук