Променената среда за сигурност изисква от нас нов подход и нови решения

0
1030

„Европейските предизвикателства в областта на сигурността“ бе тема на лекцията на министър Румяна Бъчварова пред преподаватели и студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“

Bachvarova

Работим в много интересен исторически момент и независимо от трудностите, новите предизвикателства са изключително интересни, изискват нов подход, сблъскват ни с необичайни ситуации. Като вътрешен министър, темата за сигурността е мое ежедневие и ми се струва, че някак си свикнахме с нея, приехме я, но всъщност тя е едно голямо предизвикателство, сподели министър Румяна Бъчварова пред събралата се в Русенския университет аудитория. Тя посочи, че лекцията, която представя е систематизиран поглед върху общата картина на сигурността в момента – поглед от един ъгъл. Вътрешният министър припомни, че днешното й посещение в Русе е свързано и с проведена среща с колегата й от Румъния Петре Тобъ. По думите й, светът се промени дотолкова, че вътрешните министри започнаха да осъществяват външнополитически контакти. Срещите през последния месец с колегите й от съседните държави станаха почти ежедневие, в които те обменят информация, мнения, търсят адекватни решения при всяка една нова ситуация.

Bachvarova-3

В изложението си министър Бъчварова посочи, че на фона на променената среда за сигурност възникна и най-голямата по мащаби миграционна криза в ЕС през последните десетилетия, която принуди Съюзът да работи на бързи обороти, за да приеме редица решения, насочени към възстановяване на реда и овладяване на контрола върху миграционните процеси.

Bachvarova-4

Това наложи през изминалата година ЕС да приеме  нова Европейска програма за сигурност и Европейска програма за миграцията. Тя акцентира върху трите възлови области, в които е съсредоточен капацитетът и усилията на институциите – борбата с тероризма, борбата с радикализацията и преодоляване на миграционната криза. Съвременните предизвикателства и нововъзникващите заплахи поставят на изпитание способността ни за бърза реакция и сътрудничество, заяви вицепремиерът.

Bachvarova-5

„Те изискват споделяне на общи стандарти на работа и унифициран подход, за който в голяма степен допринасят общите информационни системи, с които боравят полицейските и граничните органи.“ По думите й няма да е пресилено, ако кажем че създаденият европейски модел на полицейско сътрудничество доказва своята ефективност в условията на съвременната трансгранична престъпност.

Министър Бъчварова отговори на много въпроси, които темата провокира у студенти и преподаватели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук