Пропуск в закона превърна НАП в продавач на кучета

0
11608
© Николай Николов - Според евродепутата Емил Радев кучетата трябва да се подаряват на хора, които ще се грижат за тях или да им се създадат условия за живот в общинските приюти, които сега са в много лошо състояние.

Националната агенция за приходите се превърна в продавач на кучета след като конфискувани в полза на държавата животни й бяха предадени от Българската агенция за безопасност на храните, се разбра от репортаж на БНТ.

Става дума за 75 животни, повечето от които преди година са спасени о тразвъдника на варненеца Веселин Лефтеров, където към тях е проявявана жестокост. Оттогава за за здравето и поведението им се грижи фондацията „Лъки хънт“.

Сега природозащитниците се опасяват, че ако животните бъдат продадени, могат да попаднат в ръцете на хора, които се занимават с провеждане на кучешки боеве. „За нас въпросът не е някой да ни възстанови разходите. Законовата процедура не е адаптирана за случаи като този. Искаме кучетата да бъдат дадени на хора със специфични нужди“, коментира Филип Ромбаут от фондацията.

От НАП са отговорили на БНТ, че законът ги задължава да продават на търгове в полза на държавата всички конфискувани имущества, а постъпленията се превеждат на централния бюджет след приспадане на разходите.

Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП) призова в интервю за промяна в законодателството и въвеждане на най-добрите европейски практики, така че животните да подадат там, където за тях ще се полага грижа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук