Протестъри в опит да омаловажат фактите от прокурорската кариера на Иван Гешев

0
178

Прокопиевите медии противопоставят на факти от доклада на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) закъснели въпроси на съдебния си флагман във ВКС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКC) Лозан Пaнoв – единственият представител на протестърското общество, вместо да реагира на искането на Сотир Цацаров по казуса Полфрийман, днес изпрати писмо до главния прокурор, в което поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове, без оглед на количествения аспект на работата му.

„Прoфecиoнaлнитe кaчecтвa нa вceки мaгиcтрaт ce рaзкривaт прeди вcичкo въз ocнoвa нa нeпocрeдcтвeнo зaпoзнaвaнe cъc cъдържaниeтo нa изгoтвeнитe oт нeгo aктoвe. Тирaжирaнaтa изключитeлнa oцeнкa нa cпocoбнocтитe нa кaндидaтa нeминуeмo oзнaчaвa, чe прoкурoрcкитe aктoвe, кoитo e изгoтвил, oтрaзявaт зaдълбoчeни и cиcтeмни пoзнaния в oблacттa нa нaкaзaтeлнoтo прaвo и прoцec; cпocoбнocт зa идeнтификaция нa пoдлeжaщитe нa дoкaзвaнe cъщecтвeни фaкти пo cъoтвeтнoтo дeлo; умeниe зa пoдбoр нa рeлeвaнтнитe дoкaзaтeлcтвeни мaтeриaли; умeниe зa прaвилнa квaлификaция нa знaчимитe фaкти и зaкoнocъoбрaзнo oпрeдeлянe нa прилoжимия зaкoн; пoзнaвaнe нa cъдeбнaтa прaктикa“, пише в писмото си Лозан Панов.

Защо председателят на ВКС едва сега се сети да поставя подобен род въпроси? Защо не ги постави, когато Прокурорската колегия към ВСС с пълно единодушие издигна кандидатурата на Иван Гешев? Защо мълча и когато министърът на правосъдието направи същата номинация? Навсякъде на снимки, публикувани в медиите, се вижда как Лозан Панов седи кротко свел глава между Сотир Цацаров и Данаил Кирилов. Защо протестърската общност, след като толкова много се вълнува от избора на следващия главен прокурор, предложи тройкаджията по право – следователят Бойко Атанасов? Отговор може да се открие и в една публикация на прокопиевия „Капитал“ – печатният партиен орган на протестърската общност. Още преди година – на 16 ноември, изданието на подсъдимия олигарх предупреждава, че „който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки от 10 милиарда лева“. „Дългогодишните усилия по осигуряване на „тил“ в съдебната власт ще кулминират в избора на нов главен прокурор.

Този пост е ключов за всяко управление. Без него ГЕРБ ще бъде изключително уязвима… Без главен прокурор зад гърба си на управляващите няма да им е толкова лесно и с другият ключов процес през следващата година – разпределянето на рекордно много средства от бюджета и еврофондовете“, пишат прокопиевци и изреждат всички проекти, които не съвпадат с интересите на работодателя си и източника им на грантове „Америка за България“: АЕЦ „Белене“, „Турски поток“ и довършването на АМ „Струма“.

От значение за общността е и дали ще има средства да се поръчва нова американска военна техника. Явно преди година прокопиевите анализатори не са могли да предвидят как ще се развият нещата около номинацията на главен прокурор, но пък за сметка на това са си написали какво толкова ги тревожи: механизмите на управление и контрол, до които те нямат достъп, работодателят – в същото време е обвинен в пране на пари от продажбата на акции от завод „Каолин“, подсъдим за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN, по-късно обвинен и за разпространяването на фалшиви новини и внушения чрез изданията си. Безспорно е проблем за Прокопиев, че делото му е прехвърлено на Специализираната прокуратура, т.е. на Иван Гешев.

Безспорно е също така, че бизнес интересите му бяха сериозно засегнати, след като в края на 2017 г. Антикорупционната комисия наложи запор на негови имущество, акции и сметки за 200 милиона лева. Днес „капиталците“ на Прокопиев излагат фактите от доклада за професионалните качества на Иван Гешев, оповестени от Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като в същото време ги подценяват със съмненията си, че били „неясни“ и изказвайки субективното мнение, че „обявената статистика за неговата работа звучи внушително, но е безсмислена и безполезна“.

А според доклада на Комисията по атестирането и конкурсите, за 10 години като прокурор в за десетгодишен период Иван Гешев е: – постановил 2969 акта по преписки; – изготвил общо 4218 постановления по досъдебни производства, в т.ч. писма и резолюции; – постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество по наказателни дела; – внесъл в съда 230 прокурорски акта; – взел участие в 711 съдебни заседания; – по внесени от Гешев прокурорски актове са осъдени общо 233 лица. Като добавка: едно от тези лица е и издателят на „Капитал“, който явно остава извън властовите механизми за разпределение на милиардите от новия програмен период на евросредствата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук