Протест срещу поскъпването на билета се организира в София

0
1432

Протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София се организира тази вечер пред сградата на Столична община.

Митингът ще е от 18,30 часа, като негов организатор на страницата на събитието във Фейсбук е посочен Автономен работнически синдикат. Поканени са 5 500 души, над 200 са заявили, че ще присъстват.

Предложената цена от 1,60 лв. за билет за еднократно пътуване от Центъра за градска мобилност вече доведе до остри политически реакции, въпреки че обсъждането в комисиите на СОС официално още не е започнало. Общинските съветници от Коалиция „Сердика“, БСП, Реформаторския блок и Политическа група „5“ категорично застанаха зад тезата, че докладът на Центъра за градска мобилност трябва да се обсъди първо в комисиите на Общинския съвет, а не да бъдат информирани от медиите за предстоящите промени.

Докладът за изменения бе внесен в СОС на 30 март от председателите на транспортната комисия Екатерина Йорданова (ГЕРБ), на местно самоуправление и нормативна уредба Орлин Иванов (ГЕРБ) и съветникът Зафир Зарков (ГЕРБ).

В него се предлага цената на билета да стане 1,60 лв., 10-те талона да поскъпнат от 8 на 12 лева, цените на абонаментните карти да се запазят, както и да се въведат три нови. Преференциалните карти за ученици, студенти, докторанти, пенсионери, хора с увреждания остават същите. Новите карти са: „Метро плюс“ – месечна, която ще важи за метрото и една наземна линия на градския транспорт с цена от 43 лева, Тридневна за всички линии на градския транспорт с цена от 10 лева, Карта „София“ е тридневна, ще струва 20 лева и ще дава преференции за посещение на музеи. Двойно скачат и глобите за пътник без билет – от 20 на 40 лева, актът поскъпва от 100 на 200 лева.

Решението каква да е цената на билета ще се вземе от Столичния общински съвет.

offnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук