Проф. Александрова: При бустерна доза е добре да се комбинират ваксини

0
99

Появата на варианта Омикрон повдигна въпроса за поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

„Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет“, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

На 7 декември Европа разреши смесване и комбиниране на ваксини.

„Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране“, обясни проф. Александрова.

Вирсусологът обясни, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет.

„Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране“, подчерта проф. Александрова.

Проф. Александрова използва проучване в САЩ, за да обясни, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава.

„Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna – 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции – миокардити“, посочи проф. Александрова.

Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца.

„Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса“, каза още вирусологът от БАН.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук