Проф. Байкова с важна информация за храненето на децата! Развенча мита за многото вода, ето колко трябва да пием!

0
1245

До началото на 2018 година специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките. Според новите проучвания и големи, и малки имат нужда от повече витамин D и C. „Децата в яслите и детските градини се хранят по рецептурници, там калориите са изчислени.

В училищата обаче никой не следи нищо. Тези деца стават храненици на нацията и улицата ги изхранва”,  коментира пред Нова телевизия диетологът проф. д-р Донка Байкова.

 „От 1 до 4 клас действат 2 програми – чаша мляко, плоди и зеленчук, а другата е на социалното министерство – децата да бъдат сити. Нейната цел е да се привлекат децата от малцинствата в училище.   „Тези закуски са от 48 до 56 ст. Какво ще купим с тези пари?”, попита тя.

Проф. Байкова прогнозира, че новият рецептурник за забавачките ще стане пожелателен. „За 2.20 лв. дневен оклад да храниш децата 4 пъти… Много трудно ще се постигне”, посочи тя.   Учените развенчават и мита за количеството течности, което трябва да приемаме. Досега за мъжете препоръчителната доза беше 3 литра и 700 мл, а за жените – 2 литра и половина. Според новите стандарти трябва да приемаме по литър по-малко.  „Има една препоръка – да дозираме водата. Около 30 милилитра на килограм телесна маса (телесно тегло). Така, ако става въпрос за 60-килограмова дама, е добре тя да изпие около 1,8 литра вода. Но ако става въпрос за 100-килограмов мъж, тогава количеството погълната вода трябва да е 3 литра”, пресметна проф. Донка Байкова. Според нея, обаче, ако ограничим калорийния прием с храната, трудно бихме могли да вместим всички жизненоважни вещества.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук