Проф. Божидар Димитров: Кризата на македонската национална идентичност се крие в това, че „македонска национална идентичност“ не съществува в историята

0
669

Кризата на македонската национална идентичност се състой в това, че в историята „македонска национална идентичност“ не съществува. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей, цитиран от Фокус. По думите му македонската национална идентичност е изцяло измислена през 1934 година от Балканския лендър синдикат на Комунистическия интернационал и претворена в живота след 1944 година от Югославската комунистическа партия на територията на Вардарска Македония и в България, в Пиринския край от Българската комунистическа партия в Благоевградския окръг, където със заповед е наредено на местните власти да запишат 70 на 100 от населението като македонско.

„На някои места това бива осъществено с големи насилия. За доказване на „македонска национална идентичност“ бяха впрегнати псевдоисторици, които по най-елементарния начин създадоха 100 % фалшива история на македонския народ. Тази история се насаждаше в главите на младите поколения чрез написаните в съответния дух и съдържание учебници. Това продължава и до днес с една малка поправка – малка, но твърде съществена: корените на „македонска национална идентичност“, които дотогава бяха търсени и обявени, че съществуват с идването на някакви по-особени славянски племена на Балканския полуостров, различни от българските и сръбските славяни, сега бяга обявени, че са по-дълбоко и идват от античността. Тоест днешните македонци бяха обявени за наследници на Филип и Александър Македонски. От там идвала „македонската национална идентичност“. В съответните „трудове“ този процес се нарича антикизация на „македонска национална идентичност““, посочи проф. Димитров.

Той допълни, че това е направено, защото те са се убедили, че в съвременния свят, където информацията тече независимо от властите, те не могат да спрат интернет, не могат да спрат спътниковите телевизии, не могат да спрат далеч вноса на литература. „Те знаеха, че не могат да поддържат теорията за по-особените македонски славяни, тъй като думите „македонски”, „македонец”, „Македония“ изчезват от 6 век след Христа, та чак до 19 век. Името се връща на мястото, където е съществувало в античността, едва през 18 – 19 век от хуманистите. С името „Македония” се е наричала една съвсем друга територия на Изток, това е територията на днешна Одринска Тракия, а също и населението. По тази причина, тъй като не могат да представят нито едно доказателство за своите фалшиви тези, те решиха да се опрат на античността, където думите „македонски”, „македонец”, „Македония“ се споменават. Но това също е голяма грешка, защото историята на Антична Македония е световна работа, тоест светът се занимава с историята на тази империя и на всички учени по света е ясно, че античните македонци са гърци и са част от гръцката история“, категоричен бе директорът на НИМ.

Той каза още, че това е и причината македонските управници гласно и негласно да подкрепят гръцките претенции върху името на Македония и ветото, което Гърция налага в редица международни организации, включително Европейски съюз и НАТО, а и в ООН и редица други международни форуми. Проф. Димитров уточни, че Гърция винаги настоява Македония там да се записва не с конституционното й име, а със съкращението БЮРМ – Бивша югославска република Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук