Проф. Владимир Пилософ: Не са ме уволнили, сам си подадох оставката

0
1011

Не са ме уволнили, аз сам си подадох оставката, тя ми беше поискана. Мотивът вероятно е свързан със случая на Байрям. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Владимир Пилософ, шеф на Фонда за лечение на деца в оставка.

„Нека да не правим драми от това, в края на краищата нещата се разрешиха и около това дете. Имаше един чисто административен процес, който трябваше да бъде решен, междувременно се намесаха най-различни сили и затова се стигна до тази медийна изява”.

По случая с 9-годишния Байрям проф. Писолоф допълни, че е трябвало да се изпълнят допълнителни административни процедури и затова се е наложило да пита Александровска болница дали ще могат да направят трансплантацията, знаейки много добре, че отговорът ще бъде „Не”.

В България не се вършат трансплантации на деца под 10 години от доста време. Формално има такива разрешения, но от 5-6 години насам няма нито едно трансплантирано дете под 10 години.

В нашия случай трудното беше това, че детето не само има нужда от бъбречна трансплантация, а и от една доста сложна друга операция, която трябва да бъде направена преди това – операция върху една аномалия на пикочните пътища, която, ако не бъде преодоляна, няма смисъл да се прави трансплантация, обясни докторът.

Действията на фонда са ясни, Общественият съвет и аз като директор съм издал заповед за отиването на детето в чужбина, каза проф. Пилософ.

Той поясни, че забавянето е дошло от страна на министерството, откъдето са поискали допълнително информация.

„Ние пращаме документацията до министерството, в Министерството имаше някои въпроси, те са горната инстанция и са в правото си да искат всичко да бъде напълно изрядно“.

Още когато поех този пост, моята уговорка с Москов беше, че поемам тази длъжност временно. Всичко стана много бързо, трябваше да се спаси положението тогава, то беше много драматично и смея да твърдя, че това стана, каза проф. Писолоф.

Трудно се работи с обществена съпротива, трябва да имаш много нерви, много знания, много възможности и контакти, и благодарение на това, че все пак познавам медицинската общественост в България, успях да се справя със ситуацията, а тя беше драматична, допълни още шефът на фонда в оставка.

По думите му България е единствената столица в Европа, където няма голяма многопрофилна специализирана детска болница, където да работят всички специалисти, които се занимават с деца.

„Докато българското общество търпи това нещо, подобни случаи ще има непрекъснато, защото изключително важно е всички специалисти, които работят с деца да работят под един покрив, под едно управление, под една политика в областта на детското здравеопазване.

Решението за изпращане в чужбина не трябва да става от външни експерти или Консултативен съвет и Обществен съвет, то трябва да става от специалистите в дадена област, които да огледат случая от всички страни, тези водещи клиники, университетски клиники в страната по педиатрия, където да стигнат до някакво ниво и да кажат, „Стоп, повече не можем ние да направим нищо”, самите те да влязат във връзка с колегите си в чужбина и когато мненията са готови, тогава нещата да се решават по най-добър начин“.

Общественият съвет към фонда е некомпетентен да взима решения по чисто медицински въпроси, каза още проф. Пилософ.

„Медицинският случай трябва да бъде решен на най-високото ниво в страната и ако той не може да бъде решен, самите специалисти трябва да кажат къде кога и как да отиде този пациент. Ако няма такъв подход, такива работи ще се получават“.

Той допълни, че от 12 до 14 млн. струва лечението на всички деца на година. Това е целият разход, като съотношението е 25% за чужбина, 75% за България за тези, за които се отпуска помощ.

Огромна част от сумата идва от държавния бюджет, а около 1% – 1,5% е от дарители. Няма драстичен спад на дарителите, категоричен беше проф. Пилософ./бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук