Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

0
159

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес – Россия сегодня” проф. Светлана Шаренкова
В приветствието на председателя на Форум „България-Русия” проф. Светлана Шаренкова до новоназначената посланичка на Русия у нас Елеонора Митрофанова се казва:
„Добре дошли, Ваше Превъзходителство!
От 01.03.2021 г. в България работи новият извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Валентиновна Митрофанова
Скъпа, Елеонора Валентиновна!
От името на Форум „България – Русия”, от редакционните колективи на всекидневника ЗЕМЯ и седмичника „Русия днес – Россия сегодня” и нашите многобройни читатели Ви приветстваме на българска земя!
Ние виждаме чудесна символика, че започнахте своята нова дипломатическа мисия в България в първия ден на март – Баба Марта – ден, с който идва пролетта. Вярваме, че за отношенията на България и Русия отново ще настане Пролет, която ражда живот и пробуждане, защото не е естествено два братски народа да бъдат отчуждени и да живеят по законите на политическата Зима.
Вярваме, че от първите часове на новото си поприще почувствахте българската любов към Русия! Елеонора Валентиновна, ние също съпреживяхме с вълнение Вашето душевно обръщение към българския народ, с което ни поздравихте на 3 март на български език, положихте цветя на емблематични паметници, свързани с Руско-турската война, общата ни история и Освобождението на България от османска власт! Със своята искреност Вие докоснахте всяко честно българско сърце, за което сме Ви благодарни!Знаем, че за Вас България е братска страна и сте приятели с много българи още от студентската скамейка в МГИМО. А с Ирина Бокова работехте почти десетилетие в ръководството на световната културна организация ЮНЕСКО.

Държавният глава Румен Радев с председателя на Форум „България-Русия” проф. Светлана Шаренкова, която бе сред хилядите българи, изкачили връх Шипка на Националния празник 3 март. Проф. Шаренкова е кандидат за народен представител под № 4 в листата на „БСП за България” в 1-ви МИР Благоевград.

Благодарни сме Ви и няма да забравим, че ни уважихте и бяхте наш гост на VІ всемирен конгрес на руската преса в София през 2004 г. в качеството си на заместник-министър на външните работи на Руската федерация!
Елеонора Валентиновна, днес Вие ставате част от България – от тези, които обичаме Русия, но и на всички други българи, защото сте представител на велика сила – на Руската федерация. Изправена сте пред трудна, но благородна мисия – да възстановите българо-руските отношения в полза на двата народа и да опровергавате представите за Русия, че е заплаха за България и Европейския съюз, внесете нежно спокойствие и дипломатически разум в решаването на най-сложите задачи в днешния многополюсен свят. И не на последно място, пожелаваме Ви да следвате заветите на „българския граф” Игнатиев и на големия приятел на България акад. Евгений Примаков!
Желаем Ви крепко здраве, успехи и упорита работа в полза на братските, православни български и руски народ!
На добър час! Добро пожаловать в солнечной Болгарии!”, завършва обръщението на проф. Светлана Шаренкова към новоназначената посланичка на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

София, 2004 г. Откриване на VІ Всемирен конгрес на Световната асоциация на руската преса в София през 2004 г. На снимката: Виталий Игнатенко – почетен директор на ТАСС и председател на Световната асоциация на руската преса, проф. Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия” и Елеонора Митрофанова – тогава зам.-министър на външните работи на Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук