Психолози и Тити Папазов обясниха кое е най-важно при осиновяването

0
1494

Най-добре е да не съществува тайна, посочи Дора Прангаджийска

Темата дали трябва да падне тайната за осиновяването в България, дискутираха в ефира на БТВ Лили Апостолова, администратор на сайта „Търсим се“, треньорът Тити Папазов и психологът Дора Прангаджийска. Лили Апостолова също е осиновено дете и разказа как се е почувствала, когато е разбрала това.

„Аз разбрах по възможно най-тъпия начин – от съседка, след като почина майка ми. Най-добре е да разберем от родителите си. Те са нашите осиновители, но всъщност са наши родители. Те си мислят, че като разберем ще скъсаме връзката си с тях, но не е така – напротив тя ще стане по-силна. Това да не се крие истината се превърна в моя мисия“, призна тя.

„Аз намерих сестра си, но не и брат си. От нея разбрах, че майка ми е починала, три години след раждането ми. Братята и сестрите не са виновни за това, че са изоставени, за да не се познават“, сподели още Апостолова. Тити Папазов каза по какъв начин е била поднесена новината на сина им: „Моята съпруга му каза под формата на приказка“.

Според психолозите това е много добър начин на поднасяне на подобна информация на детето. „Най-добре е такава тайна да не съществува, а да се говори за това открито“, посочи психологът Дора Прангаджийска. „Личен избор на детето е дали да търси биологичните си родители“, смята Папазов. „Прозрачността е много важна. Най-важно е тази информация да се получи от родителите. Аз съм убеден, че всичко което се прави за добро“, добави той.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук