Пускат на свобода Иванчева срещу 10 хил. лева, тя ще ги набира с кампания

0
106

Върховният касационен съд измени мярката “домашен арест” на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева в “парична гаранция” от 10 000 лева. Тя ще може да излиза от дома си, когато внесе парите.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Наскоро тя обяви, че е бременна, като това е и основният аргумент, взет предвид от съда за облекчаването на режима на обвиняемата. Иванчева заяви, че тъй като не разполага със сумата, вероятно ще започне публична кампания за набиране на средства.

Върховния касационен съд отложи по същество делото срещу бившият кмет на столичния район “Младост” и заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

ВКС изкиска информация от Висшият съдебен съвет за проверка относно процедурни нарушения на председателя на Апелативния специализиран съд, заяви за bTV адвокат Емануил Йорданов. Ако такива се докажат, делото може да бъде върнато на прокуратурата.

Апелативният спецсъд намали драстично присъдите по корупцинната афера в р-н “Младост”.

Втората съдебна инстанция намали наказанието на бившата кметица от 20 на 8 г. затвор. На заместничката ѝ от 15 на 7 г., а на бившия районен кмет от 12 на 6 г. лишаване от свобода.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани с белязани пари на 17 април 2018 година при спецакция след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Според държавното обвинение двете, с посредничеството на Петко Дюлгеров, поискали 187 000 евро от бизнесмена, за да придвижат преписката му за строеж. На първа инстанция делото приключи с присъда от 20 години за Иванчева, 15 за Биляна Петрова и 12 за Дюлгеров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук