Путин е преизбран убедително за президент на Русия

0
2435

Руският президент Владимир Путин е преизбран убедително за нов шестгодишен мандат на поста на произведените днес в страната президентски избори, предадоха световните агенции.

При обработени 25 процента от изборните протоколи Путин води със 72,53 процента пред комуниста Павел Грудинин с 15,44 и националиста Жириновски с 6,84, информира ТАСС. Трети е Владимир Жириновский от Либерално-демократическа партия на Русия с около 7%.

избори русия
 

На предходните президентски избори в Русия Путин събра 63,60% от гласовете.

Избирателните секции в Западна Русия затвориха в 20 ч. московско време (19 ч. българско време). Изборният ден завърши час по-късно (20 ч. българско време) в анклава Калининград – най-западната територия на страната, която се простира в 11 часови пояса.

избори русия
 

След днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., отбелязва Франс прес.

Русия
 

Ройтерс посочва, че тогава той ще бъде на 71 години, като ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго (като съветски лидер).

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот, припомня Ройтерс.

Преизбирането на руския президент не е будило съмнение. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия, и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите, посочва Ройтерс.

 

/бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук