Путин: Кризата в Европа е причинена от желанието на НАТО да царства!

0
759

В Европа нямаше да има толкова остри кризи, ако НАТО не се стремеше да „царства“ и да се разширява, смята руският президент Владимир Путин, съобщи РИА Новости, цитирани от „24 часа“.

„А ако бяха направили както предлагаше старият умен немец, господин Егон Бар, ще се да се създаде нещо ново, обединяващо Европа, и кризи като тези нямаше да има. Щеше да има друга ситуация с нейните си проблеми. И може би те нямаше да са толкова остри, разбирате ме нали?“, казва Путин в интервю за германския вестник „Билд“.

Отговаряйки на въпрос за членството на източноевропейските държави в алианса, той изразява увереност, че НАТО би преживяла, ако по онова време е казала на страните в Източна Европа, че няма да ги приеме.

„Нима в устава е написано, че НАТО е задължено да приема всички? Не. Нужни са критерии, нужни са условия. Има ли политическа воля, всичко биха могли да постигнат, ако поискат. Просто не искат. Искат да царуват. Настанили са се на този трон. И какво следва? Сега обсъждаме кризисни ситуации“, каза руският лидер.

Лидерите на Германия и Франция, които участват в Нормандия във формат за уреждане на украинската криза, трябва внимателно да се вгледат в нюансите и да не изискват от Москва това, което е длъжен да направи Киев. Това становище бе изразено от руския президент Владимир Путин, наричайки обвиненията срещу Русия – театър на абсурда, предаде ТАСС.

„Нашите европейски партньори – германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, трябва още веднъж да се вгледат в тези проблеми“, каза Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук