Пълен обрат по делото за убития пловдивски митничар

0
1555

Божидар Атанасов и адвокатката му в съда

Карабелов е невинен, твърди адвокатът му

Процесът за убийството на пловдивския митничар Георги Дребчев взе неочакван обрат. Според обвинението бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки през 1999 г. е дал 60 хил. лева на бизнесмена Иван Карабелов, за да убие Дребчев. Карабелов дал част от сумата на пловдивчанина Божидар Атанасов, който застрелял жертвата пред дома му в пловдивския квартал „Тракия”. 14 години обаче нямаше задържан, или обвинен по кървавата драма. С днешна дата случаят отново излезе на дневен ред. Ето какво още научи репортер на „ШОУ”:
Бяха арестувани Карабелов, Атанасов и Иван Шиеков. Последният – вече е със статут на свидетел. Първите двама отричат да са извършили екзекуцията, но Шиеков заявява в показанията си, че е закарал Божидар Атанасов до определено място, видял пистолет в джоба му, а после Атанасов се върнал и извикал:

„Карай, думнах го в главата”

Шиеков не намесва Карабелов в кървавото дело. Причина за разстрела според обвинението са неуредени сметки за голямо количество наркотици. На последното дело обаче единият от двамата тайни свидетели е категоричен, че поръчител на публичната екзекуция е шефът на фирма „ГОТМАР”- Съединение Георги Тучев. Причината: Дребчев обещал, че ще спести огромна сума ДДС от износ на олио, но не го направил. Според тайния свидетел Тучев е дал пари на Карабелов, за да ги даде на Божидар Атанасов. Платено било да се екзекутира митничарят. Самият Тучев се е изнесъл във Франция от миналата година, когато името му започна да се намесва в процеса. Заради стотиците въпросителни и обрата, който взе процеса, „ШОУ” разговаря с един от топ адвокатите на Пловдив Стефан Левашки, защитник на обвинения за посредник в кървавата история Иван Карабелов.

Защитникът на Иван Карабелов – адвокат Стефан Левашки:
Учудват ме показанията на тайния свидетел


– Адвокат Левашки, голяма каша стана това дело?.. Според обвинението вашият клиент е взел пари от бившия кмет на Съединение Евгени Маринчешки и е дал част от тях на Божидар Атанасов, за да застреля митничаря Дребчев. На последното дело обаче таен свидетел каза, че поръчителят на убийството е бизнесменът Георги Тучев…
– Досега версията, която се лансираше от прокуратурата, е, че е замесен покойният екскмет на Съединение Евгени Маринчешки и според обвинението той е бил поръчител на тези действия. Дори свидетелите от т. нар. дело „Студени досиета” потвърдиха същата версия. Лансираше се тезата, че става въпрос за неуредени сметки за големи количества наркотици. Също се прокрадваха твърдения, че по времето на Дребчев, когато той е бил митничар, на митница Пловдив е бил заловен

камион с килограми наркотици

И сега за първи път се говори, че бизнесменът Георги Тучев е поръчител на цялата история и че той е дал въпросните пари на моя клиент, който да ги даде на Божидар. Лансира се нова теза за ДДС във връзка с износ на олио. Тайният свидетел твърди, че убийството е било поръчано заради това ДДС, което Дребчев трябвало да „оправи”, но не спазил обещанието си. Става въпрос за търговия с олио, намесва се чужд гражданин от албански произход. По делото има информация, че е бил съдружник на Тучев. Изнасяно е олио от България към албанския бизнесмен. Този господин, чуждестранният гражданин, беше призован като свидетел по делото, но така и не успяхме да го разпитаме, тъй като не живее в България.

– Какви обяснения дава вашият клиент Иван Карабелов относно обвинението, че е бил посредник при мократа поръчка за убийството на Георги Дребчев?
– Има негови показания от м. декември 2014 г. , на които аз не съм присъствал, макар че в този период вече му бях адвокат. Той е дал обяснение в насока, че Маринчешки му е дал някаква сума пари, но за да се сплаши Дребчев чрез някакво физическо насилие.

– Тоест Карабелов твърди, че е знаел за поръчка да набият Дребчев, а не да го убият?
– Това е казано единствено в тази разпит. Аз съм противник на тази теза, защото от клиента ми знам, че тогава го е направил, надявайки се на промяна на мярката от страна на прокуратурата, което и се случи в крайна сметка.

– А пред вас какво казва, той взел ли е пари за тази поръчка?
– Пред мен не е казвал дали е взел пари или не, но ми каза, че тези обяснения ги е дал навремето под давление на другите защитници, които са се занимавали с този въпрос, за да му бъде променена мярката. Той беше пуснат от прокуратурата под „домашен арест”, а сега е с парична гаранция от юни месец 2015-а. Това стана преди връщането на делото от сегашния съдебен състав.

– Иван Шиеков, който беше обвинен заедно с другите двама за убийството, стана свидетел. Той заяви по време на разпита, че познава Карабелов, но не го посочи като посредник. А също, че си е мълчал за Атанасов, защото се страхувал?..
– Шиеков не казва нищо за Кабарелов, освен че се познават от години

покрай кучешки боеве

Посочи, че е закарал Божидар Атанасов до определено място, близо до мястото на убийството, последният слязъл от колата, и Шиеков видял пистолет в панталона му. Заявява, че го е закарал с колата дотам, но не знаел с каква цел го е карал. Но за Карабелов категорично не е казал нищо повече от това, че се познават. Аз защитавах Шиеков по това дело, в което в дома му бяха открити много оръжия и заради което той лежа в затвора.

– Какво ще предприемете като адвокат на Карабелов сега, след като в показанията си единият таен свидетел намесва като поръчител Тучев?
– Името на Георги Тучев се спряга в такава насока не за първи път. Работа на прокуратурата е да провери свидетелските показания. Това за моя клиент е добре дошло, защото сочи друг поръчител, а не Маринчешки. Но пак казвам, че това е работа на прокуратурата. Ако иска да си коригира обвинението, ако не – защитата ще се възползва.

– Вие за какво ще пледирате?
– За абсолютна невинност на Карабелов, категорично. Това е моето становище като защита.

– Има ли според вас логика Маринчешки да поръча убийството на митничаря? – Двамата са били приятели, семействата им са близки и досега. Почернената фамилия не вярва екскметът да е убил Дребчев?..
– Не виждам логика. Така или иначе, аз чисто житейски познавах и Дребчев, и Маринчешки, лека им пръст. Бях зет в Съединение. Кметът беше съсед на бившата ми тъща, та познавам и неговото семейство. Никой не вярва на тази теза. Още повече че двете семейства и до ден-днешен са приятели. Двете майки стоят

една до друга в съдебната зала?!?

Така че тази теза на мен ми се струва меко казано странна и поради тази причина, че аз към онзи момент още имах връзки в Съединение, аз отказах тогава да присъствам на тези разпити, защото познавах родителите на Маринчешки. Това ми се виждаше първо неиздържано, и второ – от етична гледна точка отказах да присъствам на разпитите.

– Маринчешки почина при катастрофа, на път за погребението на свой близък. Пред мен майката на кмета каза, че дни преди катастрофата колата на сина й е била на ремонт. Тя не вярва в това, че Евгени Маринчешки е претърпял случаен инцидент, а че синът й е убит…
– Моят бивш тъст беше професионален шофьор и от него знам, че той е учил Евгени да шофира. Знам, че Маринчешки е учил в училище в Перущица за професионален шофьор и е бил много добър зад волана. Това съм чувал…

– А не ви ли учудиха показанията на първия таен свидетел?..
– Ами учудиха ме с голямата си конкретика. Все пак са минали толкова години от убийството през 1999 г. и изведнъж излизат големи подробности за ДДС-та, бутилки с олио и какво ли не…

– Може ли тайният свидетел да е манипулиран да твърди някои неща?
– Може да са му „припомнени” някои неща, защото до сега не ги е казвал!.. Освен това малко ме съмнява, че Божидар Атанасов, когото аз познавам от години като много предпазлив човек, да е споделял толкова неща,

като че ли е ходил на психоаналитик!..

– И Иван Шиеков, и тайният свидетел твърдят, че именно Божидар Атанасов е килърът?..
– И на Шиеков не му е лесно, аз го защитавах по това дело с оръжието. Ако Божидар е имал нещо общо тогава, Шиеков не го е намесил. Не знам, все пак Шиеков лежа 8 години заради това в затвора. Оръжието беше намерено в неговото жилище… Тогава се говореше, че някакъв военен го е оставил на майката на Шиеков да ги пази. Има някаква вероятност да е преработено някое от тези оръжия и престъплението да е извършено с него, но това е само вероятност. Шиеков каза, че е разпознал единия от пистолетите, открити у тях – като този, който е видял в джоба на Божидар, когато го е карал с колата си. Но балистиката не казва такова нещо?!?

Подготви: Красимира ГЕШЕВА,
Пловдив

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук