ПЪЛНА МИСТЕРИЯ! Счетоводителка скрила богатството на Цветан Василев

0
1558

Мистериозна счетоводителка се оказа забъркана в опит за укриване на богатството на банкера Цветан Василев. Чрез серия от сделки 34-годишната Илина Нотева е успяла да стане собственик на множество имоти, купени с източените капитали от фалиралата КТБ. Това става ясно от доклада на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Преди месец шокиращият документ е внесен в Софийския градски съд с искане за конфискация на имане за 2,3 млрд. лева, принадлежащо на изгорелия банкер Василев и семейството му.

Като страна по делото е посочена и счетоводителката Нотева чрез фирмата й „Акаунт сървиз 2009“. Повод е участието й в многомилионна схема за спасяване на част от недвижимото имущество на банкерската щерка Радосвета, купено с парите от КТБ, пише столичен всекидневник.

Аферата стартира в началото на миналата година. По това време имотите на Радосвета, щерката на Цв. Василев, все още не са запорирани заради гаф на разследващите. Фаталният пропуск позволява на дъщерята на банкера необезпокоявано да започне разпродажба на десетките си апартаменти и вили в цялата страна. Впоследствие при разследване е доказано, че са купени именно с пари от фалиралата КТБ. Така в началото на февруари Радосвета успява да изтъргува апартамент от 200 квадрата, няколко гаража и складове в затворен комплекс в София. Цената е многократно по-ниска от пазарната, което подсказва, че сделката е фиктивна, установяват проверяващите. Отделно от това те посочват записаното в нотариалния акт, че апартаментът на Радостина е купен с пари, платени лично от Цветан Василев, което дава основание да се иска развалянето на продажбата и конфискация. Според юристи това дава шанса сделките да бъдат развалени.

Подобна съдба чака и останалите имоти в комплекса. Баровските постройки са вдигнати преди няколко години от строителната фирма „Сън Сити 03“, чието име също е от схемите за източване на КТБ. Купувач е счетоводна фирма на Илина Нотева. За нея се твърди, че по това време обслужва активно обръча от кухи фирми на Цв. Василев. Източници от прокуратурата разкриват, че експерти на дружеството са били част от екипа, който опитва да заличи следите на източените милиарди левове от КТБ. Според запознати продажбата е подписана лично от щерката му Радосвета Василева, която по това време е инкогнито в София.

След като врътката минава успешно, следват и нови десетина сделки на банкерската дъщеря. В резултат на това и апартамент от 360 квадрата в курорта Св. св. Константин и Елена също си сменя собственика. Имотът е разположен в баровския комплекс „Сана парк Ризорт“, който преди време е изграден от фирми, свързани с КТБ. По време на строителството самият Цветан Василев не крие, че е инвеститор в затворения комплекс, който е проектиран от австрийци. Надзор върху строителните работи и обзавеждането упражнява лично дъщеря му. Разпродадени са и няколко имота в Царево. Всяка една от сделките отново е реализирана на занижени цени и вече е атакувана в съда.

Вземат и мотопеда на банкера

Наред с фирмите и имотите на Цветан Василев и семейството му държавата е поискала конфискация на автопарка му. Освен няколко бронирани лимузини под запор са поставени и два раздрънкани 30-годишни мерцедеса и вехт мотопед „Сондиро“. Според документите той е получен като наследство от бащата на Василев./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук