Първа успешна операция за човека дърво

0
1767

Човекът дърво от Бангладеш премина успешно първата от десетки операции, които му предстоят, информира The Telegraph.

25-годишният Абул Баджандар страда от изключително рядко генетично заболяване, като по тялото му растат образования, наподобяващи дървесна кора. Най-засегнати са крайниците на Абул, особено ръцете, които той изобщо не може да използва.

Докторите от столицата Дака са успели да премахнат част от по-малките израстъци от дясната ръка на пациента. Саманта Сен, пластичният хирург, който ръководи екипа, заявява, че Баджанар ще претърпи поне 15 операции, за да бъдат отстранени неприятните образования. Те са се развивали над 10 години и вече тежат 5 килограма.

„Първата операция ми дава надежда. Не искам да се връщам в моето село, докато не изчистя изцяло моите ръце и ходила. Искам да се върна към стария си живот“, казва самият Абул, който е баща на момиченце.

Абул Баджанар е едва третият регистриран случай в света, който страда от изключително рядкото генетично заболяване epidermodysplasia verruciformis. Доктор Сен и нейният екип са използвали лазерно изгаряне на израстъците, премахвайки ги слой по слой. Голямото предизвикателство пред лекарите е да не засегнат никакви главни нерви на пациента.

След като случаят на Абул нашумял сериозно, от правителството на Бангладеш са взели решение да платят за всички операции и лечението му.

След като израстъците се появили преди повече от 10 години, пациентът вярвал, че те постепенно ще изчезнат, но станало точно обратното. В един момент положението излязло извън контрол и той бил принуден да напусне работата си като водач на рикша. Стигнало се дотам Абул да не може да се храни, да си мие зъбите и да се изкъпе без чужда помощ. Наложило се за него изцяло да се грижат 21-годишната му жена и 3-годишната им дъщеря.

Лошата новина за Абул е, че д-р Сен не гарантира дали израстъците няма да се появят отново след премахването им. Причина е, че все още не е открит лек за това рядко заболяване. Но поне засега пациентът може да мечтае, че отново ще е способен да управлява рикша и да се радва на дъщеря си./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук