ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Спинерите – новата мания сред учениците

0
682

Ако доскоро детските погледи бяха забити предимно в дисплеите на смартфоните, то то месец насам масово децата не откъсват очи от малка въртяща се пластмаса в ръцете им. Какво е това? Нарича се fidget spinner и е новата мания сред малчуганите, видя екип на „Дейли Прес“ днес на НДК.

Спинерът е новата най-популярна играчка, която се разпространява лавинообразно сред децата. Пластмасовото устройство е вид пумпал, който има един лагер в центъра си и три лагера във всеки един от общо трите си лъча. Спинерът е малък и се побира в ръката. Целта е просто да се върти, като се захваща за централния лагер със средния пръст и показалеца, а със свободната ръка се завърта.

Докато много от играчките имат колекционерска стойност или се ползват със състезателен характер, фиджеет спинерът е на-обикновено занимание за ръцете. Смята се, че играчката има успокояващ ефект и се отразява много добре на детската концентрация.  Според рекламата, играчката е подходяща не само за деца, а за всеки, който някога е изпитвал напрежение, тревожност или е имал нужда от начин да освободи енергията си, без тя да бъде разрушителна.

От началото на средата на април 2017 търсенето на спинери по магазините не е спряло да расте и това веднага я нареди в топ 20 на най-продаваните играчки в онлайн магазина Amazon. През май търсенето на спинери нараства толкова силно, че някои от заводите в Китай за производство на телефони и телефонни аксесоари променят дейността си в производство на спинери. В България играчката се продава на цени от 5 до 30 лева в зависимост от дизайна. Има спинери, които са с повече от 3 лъча или такива, които светят в тъмното.

За да е по-интересна играта с нестандартните пумпали, някои се опитват да правят трикове с тях. Например някои хора се опитват да подхвърлят спинера от едната си ръка в другата, докато той се върти. Други пък се стараят да балансират само на единия пръст, а трети тестват баланса на главата си или носа си. В интернет могат да се открият стотици видеа, които показват различни трикове със спинер и някои са толкова добри в правенето на трикове, че като нищо съвсем скоро могат да се появят състезания с необичайните пумпали.

Игpaчĸaтa e изoбpeтeнa пpeз 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ oт Kaтpин Xeтингep, ĸoятo cтpaдaлa oт тeжĸo aвтoимyннo зaбoлявaнe, пpичинявaщo xpoничнa yмopa в мycĸyлитe. Зaтoвa тя нe мoжeлa дa игpae c дeтeтo cи, нo cъздaлa зa нeгo cъc coбcтвeнитe cи pъцe yдивитeлнaтa игpaчĸa. Πpeз 2017 г., ĸoгaтo cтaвa пoпyляpeн cпинepa, ce пoявявaт peдицa изcлeдвaния, ĸoитo твъpдят, чe тoй e пoлeзeн зa здpaвeтo и пoмaгa зa ĸoнцeнтpиpaнeтo нa внимaниeтo.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук