Пътуваме от Белград до Истанбул по магистрала от края на 2018 г.

0
1053

До година и половина, което означава от края на следващата 2018 г., ще пътуваме по магистрала от Белград през София до Истанбул. Това става ясно от коментар на премиера Бойко Борисов пред лидерите на другите страни от Балканите. В края на седмицата министър-председателят бе в Дубровник за срещата на върха на ПСЮИЕ. Борисов уточни, че остават да се довършат 20 км от магистралата до сръбската граница.

„Сърбите и те тяхната магистрала я завършват, така че Белград – София ще бъде цялата магистрала, а през Истанбул също е магистрала и скоростна жп линия. До година и половина някъде свързваме от сръбската граница до тунела на Истанбул със скоростна жп линия, плюс магистрала „Марица“, която вече работи“, заяви премиерът. Той уточни, че от магистралата между София и Солун пък остава само участъкът около Кресна – 14 км. Откакто се прави инфраструктура пък стокооборотите ни с Турция и Гърция са от порядъка 5,6 до 8 млрд. евро.

„Защо XXI век между Скопие и България няма връзка – нито магистрала, нито жп линия като хората“, зачуди се премиерът.

Според Борисов трябва да се съсредоточим към инфраструктурна свързаност, защото това ще доведе до ръст на икономиката, а Балканите ще могат да се измерят с „Вишеградската четворка“ или със страните от „Бенелюкс“.

„Ние само се оплакваме, че не ни искат. Нашите елити трябва да минат на ниво, че да ни искат. Продължаваме да се дрънкаме за история, минало, което не ни води напред“, коментира министър-председателят пред колегите си.

Той даде да се разбере, че настоява пред немския канцлер Ангела Меркел и за свързаност на магистралата между Скопие и „Струма“.

България ще има излаз на Бяло море, анонсира още Борисов по време на форума.

„На 5 юли в Атина ще мислим за варианти на Александруполис и Бургас да си разменим по един терминал на пристанището. Ние да имаме излаз на тяхно море, те – на наше. И ще си правим жп линии“, обясни премиерът./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук