Радев: Гаранция за сигурността ни е готовността на армията

0
75

Най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на армията, нейната модернизация, мотивацията на личния състав. България е суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО.

Това заяви президентът Румен Радев в Сунгурларе, където е на посещение. Утре държавният глава свиква КСНС за рисковете и заплахите за националната сигурност, както и за състоянието на Въоръжените сили.

Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната, каза той по повод конфликта Русия – Украйна и изтъкна продължаващите опити за диалог в световен мащаб. Няма военно решение на тази криза, който си мисли, че тя ще бъде решена по военен път, греши, каза Радев. Според него е обнадеждаващо, че се водят преговори на най-високо политическо ниво.

Той посочи, че страната ни е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса, като вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници.

Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите Сухопътни войски, каза Румен Радев.

По думите му най-големият риск за сигурността е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили. Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа, смята държавният глава.

Президентът коментира и списъкът с 19 имена, който премиерът Кирил Петков предостави на Прокуратурата. Той бе попитан обаче сериозно ли е списъкът да се базира на публикации, а не на информация от службите.

„След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години българите са зажаднели за справедливост и възмездие, затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща подкрепата на хората и трябва да бъде подкрепяно. Правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с какво и с кого си има работа“, посочи Радев.

По думите му има конструктивна комуникация между правителството и президентската институция.

Според президента борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи.

Безпардонните методи, използвани от предишните управляващи, доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона, каза още той.

Президентът заяви, че е избрал Сунгурларе за днешния празник Трифон Зарезан, защото е „прекрасен български край на вино, на лози, на традиции, на вдъхновение“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук