Разкритие на БЛИЦ: Международна банда иманяри е докопала автентични карти и рови в Ивайловградско, в „Чакмал дере“ е извадила…

0
1499

Същите апаши са опоскали гробницата край село Луково и светилището край село Хухла

През миналата седмица полицията закопча трима гръцки иманяри и техните български помощници по време на разкопки в Ивайловградско. От свои източници БЛИЦ научи подробности за този международен канал за износ на антики и кои са двамата българи, които чертаят пътеките на гръцките иманяри.

Нашият човек, запознат подробно с дейността на тази група, твърди, че каналът действа от около десетина години. Единият от задържаните, Павел Павлов от Ивайловградското село Мандрица, е човекът, който посочва къде точно да копаят иманярите, тъй като разполага с оригинални карти на някогашните жители, населявали този район, изселили се след прекрояването на границите на България. Този човек дълги години е живял в Швейцария, а в родното си село Мандрица се върнал преди 15 години.

Той е пенсионер, нищо не работи, но има твърде висок стандарт на живота, който води, твърди нашият човек. Кара скъпи коли, разходите му надхвърлят няколкократно приходите. Предполага се, че пенсионерът е замогнал след разкопаването и ограбването на гробницата край село Луково, която така е изровена, че на това място не останал камък върху камък. Така е преровено и землището край село Хухла, което е обект на непрекъснати иманярски набези. А тук се намира светилище за което се твърди, че е още от 12 век преди Христа и е на бог Дионсии.

От години бандата копае и в землищата на селата Сив кладенец, Белополяне и Орешино. Миналата година те са успели безпрепятствено да разкопаят и местността „Чакмал дере”. Твърди се, че точно на това място са изровили гърне, но какво е имало вътре не се знае. Вторият човек, който беше арестуван заедно с Павел Павлов се казва Иван Георгиев Кьосев и е от село Свирачи, Ивайловградско. Той се занимава със строителен бизнес, но иманярството е в кръвта му, твърдят хора, които го познават. Той е един от групата, която обединява гръцки и турски иманяри. Те разполагат с много скъпи уреди за откриване на злато под земята.

Както е известно от историята по тези места до 1920 година са живели гръцки и турски семейства, които по-късно са се изселили. Някои от техните наследници разполагат с оригинални карти на закопано имане и днес групата копае имено по тези карти. През всичките тези години иманярската мафия е действала така, че големи територии от землището на Ивайловградско са изровени. Според нашия информатор, каналът за износа на изкопаните по тези места антики, а такива безспорно са намерени, се изнасят през канал, които минава през село Сив кладенец и съседно гръцко село и от там отива на тайните пазари за антики в Европа. При арестуването на нашенските иманяри от домовете им са иззети 50 броя антични монети и накити, които вероятно са щели да бъдат изнесени зад граница.

Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук