Разкритие! Скандалният адвокат Венцислав Стоев точи зъби за сто

0
2374

Фамозният палат на Венцислав Стоев, наречен от медиите Белия дом

„Правя, правя пари и ставам главен прокурор”, заканва се съдружникът на олигарха Огнян Донев, обитавал фамозната му къща

Скандалният адвокат Венцислав Стоев точи зъби за поста на главния прокурор Сотир Цацаров. Амбицията му не е от вчера. Още по време на правителството на Симеон Сакскобургготски той е заявил на публично място: „Правя, правя пари и ставам главен прокурор”. Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници, запознати с амбициите на юриста и присъствали на бойките му изявления.

Намеренията на адвоката обаче не са самостоятелни, нито на празно място. Бурни скандали преди пет години разкриха пряката му връзка с олигарха Огнян Донев, който в момента е подсъдим за укриване на данъци в размер на около 63 милиона лева, както и с вече отстранения от председателския пост на Софийския апелативен съд за злоупотреби с евросредства Веселин Пенгезов.

През 2011 г. се оказа, че тримата – Стоев, Донев, Пенгезов и дъщерята на Пенгезов – Ана, са съквартиранти, тъй като обитават помпозната къща, наречена от медиите Белия дом, край Панчерево. Преди това Пенгезов отсъди в полза на Донев и Любомир Павлов за собствеността на вестниците „24 часа” и „Труд” и отстрани бившите им съсобственици Христо Грозев, Даниел Руц и Карл фон Хабсбург. Благодарение на порочната връзка между Донев, съдийката по делото му за 63 милиона лева и адвокатката му Даниела Доковска, за която БЛИЦ писа, Грозев дори не бе изслушан като свидетел по това дело, макар да бе призован.

По време на делото на Донев за вестниците медиите обаче публикуваха разкрития, че олигархът се е похвалил на заседание на Съюза на издателите, че до дни ще излезе съдебно решение, което няма да е в полза на опонентите му. Същата увереност е изразил и при обжалването на по-горна инстанция.

Стоев пък е дълбоко обвързан с Огнян Донев чрез собствености във фирми, които се смятат за притежание на олигарха. Той е бил равностоен съдружник в дружества като „Унифарм”, чрез която Донев придобива „Софарма”, „Телекомплект”, „Софармабилдингс”, „Доверие обединен холдинг”, „Индустриален холдинг Доверие”. А чрез „Средец” АД влиза и в Общинска банка по времето, в което тя се управлява от Любомир Павлов, съдружник на Донев в сделката с вестниците. Съпругата на Стоев – Весела Стоева, до ден днешен е в управата на „Софарма”.

Най-интересен е фактът, че Стоев е управител на фирмата „Средец” АД, която всъщност е собственик на фамозния палат, обитаван от олигарха Донев през 2011 г., и заради която бе проверяван от НАП през 2010 г.

Както БЛИЦ установи, Донев заедно с Иво Прокопиев и Сашо Дончев е част от кръга олигарси, заинтересовани от трусовете в държавата и са пряко ангажирани с кръга „Кумовете” в съдебната система, към който принадлежат адвокатските кантори на Доковска и Иван Тодоров, Съюзът на съдиите в България, новопокръстеният протестър и шеф на ВКС Лозан Панов, шефът на Софийски градски съд Калоян Топалов, сегашната съдийка по делото на Донев – Даниела Борисова и други знайни и незнайни кадровици в съдебната система, ангажирани със сценария по овладяването й. Неразривна част от тях е и скандалният адвокат Венцислав Стоев.

За пълното й овладяване обаче е необходимо да се сложи чатала на прокуратурата и не случайно атаките започнаха именно с опитите да бъде отстранен главния прокурор Сотир Цацаров. След като опитът това да се случи и на законодателно ниво чрез промени в конституцията пропаднаха, експравосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка и се впусна в подривната си дейност чрез наставничество на Лозан Панов, когото накара да развее препратения есемес и да сътвори поредния идиотски скандал, този път дискредитиращ премиера Борисов.

Заговорниците се опитват да опазят в тайна амбициите на Венцислав Стоев да стане главен прокурор, а чрез него те да завладеят и прокуратурата. Той обаче активно се подготвя за това, като през последните години бавно и полека прехвърля собственостите си в различни фирми на свои близки, както сочи проверка в ДАКСИ. Как кръговете на олигарсите и на „Кумовете” смятат да елиминират Цацаров не е ясно, но според източниците на БЛИЦ за Стоев този пост не е просто мечта, а дългосрочна цел, която е твърдо решен да реализира. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук