Разминаване във версиите за трагедията в COVID отделението на сливенската болница

0
95

След пожара в COVID отделение в МБАЛ “Хаджи Димитър” в Сливен, при който загинаха трима пациентиверсиите за трагедията на официалните органи и близките на починалите започнаха да се разминават.

Вчера министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разговаря с директора на болницата и като вероятна причина за пожара бе посочена запалена цигара от единия от пациентите в стаята. Междувременно стана ясно, че в болницата започва вътрешна проверка по случая със загиналите при пожара пациенти. Това каза пред журналисти директорът на МБАЛ “Хаджи Димитър” в Сливен д-р Пенко Пенков. По думите му, противопожарната инсталация се е задействала около 03:00 ч. сутринта. Според него стаята е била заключена, ключът е бил отвътре, като се е наложило вратата да бъде разбивана. В другите стаи нямало ключове. Вътре са открили тримата пациенти, които са били задушени.

“Най-вероятно става дума за подпалване на кислорода от запалка, която е намерена в леглото на единия пациент”, каза Пенков и допълни: “Вероятно е от цигари, персоналът разказва, че единият от пациентите е ходел често при тях, за да иска цигари”.

Според него три минути са минали, докато се е задействала противопожарната инсталация. От болницата, по думите му, са реагирали по правилата. След като са разбили вратата, са изключили кислорода. Той отрече да е допусната грешка от страна на персонала на болницата.

„Обадиха ми се сутринта от Бърза помощ. Чух се с него снощи и беше се подобрил”, разказа пред NOVA съпругата на починалия Георги Петров.

„Говорят се някакви странни версии. Баща ми е непушач. Безобразие е хората да бъдат заключени. Той ми разказваше, че те дори не могат да се обърнат към персонала, когато имат проблем. Разказа ми, че има и проблем с кислородния апарат. Ще си потърся правата по съдебен ред”, разказва синът на един от починалите.

„Все още е рано да се каже каква е причина за пожара. Работи се по няколко версии. Не зная дали служител на болницата е подал сигнал на 112. От лечебното заведение съобщават, че са се обадили, когато са забелязали пожара”, обясни Владимир Демирев от пожарната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук