РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Коя е Десислава Иванчева? (Справка на Агенция „Дейли Прес“)

С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца.

0
108362
Снимка/източник: Информационна агенция
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" TV

По темата работи: Тодор СТЕФАНОВ, ГЛ. РЕДАКТОР НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „ДЕЙЛИ ПРЕС“

Десислава Иванчева е родена на 2 октомври 1973 г. в София. До 8-и клас учи в 118-о училище в „Младост“. Следват 2 години в СМГ, после завършва Икономическия техникум. Следва и „Публична администрация“ в НБУ. 

През 2000 година стартира бизнес с посредническа дейност, а след това си купува 2 автобуса. Има евролиценз и е член на европейската асоциация по транспорт, научи от свои източници Информационна агенция „Дейли Прес“.

Част от клиентите й през годините са футболният отбор „Милан“, ЦСКА и националният отбор по борба от където днес по – рано потвърдиха, но категорично отказаха да коментират пред Информационна агенция „Дейли Прес“.

Осигурява транспорт за делегациите по време на посещения на президента и премиера на Италия у нас, за което има похвала и медал от Рим.

След това се занимава предимно със специализиран превоз – вози работници и персонал на голяма фирма.

Представител е на световна марка за професионална козметика за коса.
Има магазин и склад, от който зарежда фризьорски салони – в момента затворени.

Преди да стане кмет на кв. „Младост“ инициира подписка за местен референдум, насочен, против презастрояването на квартала.

Лидер е и на протестите през октомври 2016 г., при които жителите на квартала излизат с искания да се спре застрояването.

Протестите са под мотото „За Зелен Младост“.

Заради огромната обществена подкрепа, която получава инициативата, както и заради съмнение за сделка за строеж, в който кмета на района д-р Цвета Авджиева.

Строежа е в конфликт на интереси, премиерът Бойко Борисов иска оставката на Авджиева. Столичния кмет спира строежа до приключване на проверката по случая.

През 2016 г. се кандидатира като независим кандидат за кмет на район.

„Младост“ и печели изборите.

Подкрепена е от лидера на „Нормална държава“ Георги Кадиев. С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца.

Апелативният специализиран съд реши да отпусне 3 работни дни на кметицата на столичния район „Младост“Десислава Иванчева и заместничката ѝДиляна Петрова, за да могат двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими.

Материалите били доста обемни. За това всеки ден от днес до вторник, 5 юни, в интервала от 9 до 17 часа Иванчева и Петрова ще четат материалите.

Това ще става в секретното деловодство.

Магистратите от Апелативния специализиран съд решиха от отпуснат посочения срок, защото двете задържани до момента не са имали възможност да се запознаят с материалите по делото. Част от материалите са секретни, други не.

Според Иванчева и Петрова те не могат да осъществят в пълнота правото си на защита, ако не се запознаят с тези материали.

Следващото заседание по делото срещу Иванчева ще се проведе във вторник, 5 юни, от 14 часа. Очаква се тогава спецапелативният съд да реши дали Иванчева и Петрова да бъдат отстранени от длъжността, която заемат в столичния район „Младост“.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: „Няма такава държава, няма такова правосъдие… Абсолютно е нагласено, както каза Марковски – Ако има правосъдие, ние сме китайци“.

Иванчева също така поиска на нейно място в община „Младост“ да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата „Зелен Младост“.

Междувременно обаче стна ясно, че след два часа дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на „Младост“.

Припомняме, че на 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район „Младост“, след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиарът на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на „Младост“.

От прокуратурата тълкуват, че фактът, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в „Младост“. Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативния специализиран съд.

Според кметицата на „Младост“ обаче кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели „политическото ѝ унищожение“.

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. „Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция“, отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. „Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите“, каза през сълзи Петрова.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ TV

Припомняме, че Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район „Младост“ като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. „Васил Левски“ в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в „Младост“ Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата,че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала „в житейски смисъл“ и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички „светнали като коледна елха“, визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район „Младост“ е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани – Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

По думите му веществото е намерено само върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ръка на Иванчева. Според защитника веществото върху ръката на Иванчева е много малко и то е пренесено върху кметицата, докато тя е писала възражение. Тогава върху листа на възражението е бил протоколът за парите, които са броени на място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук