РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕЙЛИ ПРЕС: Кучета убийци – истории на българи, наръфани и дори убити от своите домашни любимци!

0
2947

28 март 2012 г., Смолян. Питбул влиза в двора на детска градина в Смолян и напада наред играещите дечица. Кучето направило обиколка на сградата и погнало хлапетата. Бабата на едно от децата успяла да изгони развилнелия се пес, а учителките прибрали уплашените малчугани в сградата.

19 февруари 2012 г. Трима мъже, от които единият полицейски служител, са нахапани от ротвайлер в центъра на Дряново. Инцидентът е станал до полицейското управление в града. Кучето се нахвърлило върху дете. 25-годишен мъж се спуснал да го спаси и успял, но пострадал, след като ротвайлерът го ухапал по ръката. Тогава на помощ се притекъл 46-годишен полицейски служител. Той също е бил нахапан на няколко места.618x346
14 септември 2011 г., Перник. Домашно куче напада 3-годишно момиче и го убива пред очите на майка му. Инцидентът е станал в двора на семейството. Съседи и близки разказват, че майката влязла за малко в къщата, а детето останало на двора. Било държало коте и според тях кучето се нахвърлило именно върху него. Майката също е била нахапана от животното, докато се опитвала да спаси малкото си момиченце.
25 август 2011 г. Каракачанско куче напада и разкъсва лицето и слабините на 37-годишна жена от благоевградско село. Жената е получила две тежки рани на дясната челюст и на слабините. Тя е откарана с линейка до Спешното отделение на Благоевградската болница, където раните са зашити и й е поставена ваксина против бяс.
23август 2011 г., Варна. Куче напада и нахапва жестоко дете в апартамент на варненския бул. „Приморски“. В жилището са си играели две 11-годишни момчета. По първоначални данни в друго помещение от апартамента се е намирало домашно куче от породата Дого Аржентино. То е нападнало детето, което е гостувало в дома. Момченцето е нахапано по дясната ръка и има прорезни рани по главата.

28 октомври 2010 г. Домашно куче нападна две деца в разградското село Студенец. Малчуганите са с леки наранявания и след преглед са освободени от болницата. Собственикът на кучето е глобен от Общинска администрация „Лозница“ с 50 лв.kucheta-ubiyci-choveshki-kompleksi-i-mitove

9 август 2009 г., София. 8-годишно момиченце бива зверски нахапано по ръцете и краката от боксер, чиито стопанин се намесил точно навреме, за да не завърши случката фатално. Дори той се затруднил да овладее животното, по-късно злият любимец бил умъртвен. Детето е в шок.

7 май 2009 г., Айтос. Вързано куче нахапва 3 годишно дете, навлязло в постройка в градския парк. Според бабата, човекът, нахранил кучето, забравил да затвори вратата като излизал. Детето е откарано в МБАЛ Бургас с опасност за живота.

13 октомври 2008 г., Велико Търново. Ротвайлер напада 9 годишно дете, докато с майка си се разхождат из градски парк. Кучето е пуснато без повод и намордник да се разхожда свободно. Оставени са трайни физически и психически наранявания на пострадалите. Собственикът е глобен с 500 лв.

1 април 2008 г., София. 8-годишно дете бива нахапано от съседско куче. Ухапванията са по главата и в сериозна близост до лявото око. Детето оживява по чудо.

През 2004-та година в Пловдив, случайно разхождайки се в парка, 7 годишният Алекс и майка му се натъкват на бесен Ротвайлер без каишка, който напада детето. Майката изпада в шок и само реакцията на собственика и минувач спасяват живота на Алекс. Лечението му отнема години, а в съзнанието му е оставен неизтриваем отпечатък, който го тормози и до днес. Три години по-късно, вследствие тревогите около случилото се, майката развива рак и почива. Стопанинът на кучето получава 6 месеца условна присъда.

Баба Калина от Симеоновградсото село Навъсен беше жестоко нахапана и разкъсана от домашното куче на дъщеря си. 87-годишната старица решила да почисти колибата на кучето, но разярено от омотания синджир около врата му, то  започнало да я ръфа по ръцете. Едната й ръка била разкъсана до коста на няколко места. На другата острите зъби на кучето-пазач пречупили коста на баба Калина. На виковете й за помощ не се отзовал никой, дъщеря й по това време си била в къщи, но не чула нищо. Безпомощната жена, цялата в кръв, едва успяла да се провлачи до прага на къщата, далеч от зейналата паст на озверялото куче.orig

Дъщеря й втрещена и ужасена, веднага завела полуприпадналата си възрастна майка  в ортопедичното отделение на МБАЛ Хасково, където веднага била оперирана и зашита.   Освирепялото домашно куче  най-вероятно е умъртвено.

Това е само една малка извадка от достигналата до медиите хроника на нападнатите от домашни кучета деца и старци. Такива неща се случват всеки ден! Всеки ден в България поне едно дете бива нахапано от домашно куче, за което стопанинът не се е погрижил подобаващо! Последствията, както виждате, за пострадалите са сериозни, а за собствениците на бесните животни – минимални, често никакви.

Ужасяващата случка стана преди години и в курортния град Банско. Куче, тренирано за кучешки боеве, нахапало 9 годишно момче, както и две момичета на 13 и 15 години. Стопанинът – мастит бизнесмен от региона, бил заминал за София, а кучето успяло да прескочи оградата на имота му и да избяга навън. Бизнесменът – Костадин Чакъров, възпитавал кучето, за да го „пуска” по кучешки боеве, които се организирали редовно в покрайнините на Банско. За всичките наранявания и уплаха на трите деца, причинени от нечовешкото му и немарливо поведение към кучето, той е санкциониран с минимална за неговия джоб парична глоба.ku4eta-ubiitsi1

Кой е виновен?

Няма начин вина да се прехвърли на звяра. В съда, ако се стигне до присъда, собственикът на кучето се наказва за това, че е оставил любимеца си без каишка и намордник. Дотам ни стига законодателството. Всъщност причините едно животно да нападне случайни минувачи, както и деца, които по никакъв начин не са го предизвикали, са много. Най-често агресията е внушена на кучето от стопанина – с редовно насъскване, психически и/или физически тормоз, поощряване на агресията, изолиране от животни и хора или на тъмно(при охрана на гаражи и постройки), но е възможно поведението му да се дължи и на хормони, болест и най-вече на лоши гени – агресивни родители.

Във всички случаи вина има отглеждащият животното. Той, с действията или бездействието си е оставил да се стигне до трагичния случай.

У нас много се шуми за така наречените „зли” породи кучета. Като такива се класифицират питбулът, стафордширският териер, ротвайлерът, бултериерът, дого аржентино и други. Смята се, че у тях агресията е заложена в големи количества и вероятността да се развие до неконтролируеми стойности е сериозна.

Защо тогава някой би ги взел?

Отговорът на този въпрос е закотвен в психиката на евентуалния стопанин. Често хора, комплексирани и неуравновесени, избират порода, на която се носи славата като „зла”, за да могат да се фукат с кучето пред познати, да се правят на мъже, да го насъскват срещу котки, други кучета, дори хора. Стопаните упражняват тормоз върху животното, с единствената цел да го направят по-лошо и страшно. Така се стига до крайно агресивни и неконтролируеми ротвайлери и питбули, които скачат на който видят. Тяхната психика е засегната вследствие действията на отглеждащия ги в периода на подрастване. Те са жертви!ku4eta-ubiitsi3

Всеки месец стотици питбули, ротвайлери и други от така наречените „зли” породи се внасят у нас. Цените им са космически и зависят най-често от родословието на кучето. По-късно същото се насъсква, характера му се обработва, така че да развие пълния си потенциал на борец и се пуска по нелегални кучешки боеве. Такива се организират във почти всеки град, но разкрити и осъдени досега няма. „Спортът” е адски популярен у нас като забавление за бизнесмени, но никой не знае точния му мащаб.

Едва ли има държава като нашата, където така добре процъфтяват „явления”, отдавна забранени в нормалните страни. Едно тях са именно кучешките боеве, за които в момента е час „пик” в няколко населени места из родината… Ама то, какво ли ни е нормално, та да се хващаме сега за това.

Истината е, че в България няма закон срещу тях, най-много заловените да бъдат наказани по закона за домашните животни и хазарта. Но пък, то и заловени няма, въпреки, че кървавите мероприятия, на които се давят освирепелите псета, са публична тайна. Те се организират усилено по Черноморието, на няколко места в Южна България и в някои села в Родопите. Собствениците им са една общност от около 200 души, които се знаят и поддържат връзка помежду си. ВИП-овете измежду тях са успели да превърнат това занимание в доста доходоносен бизнес.

Дори да бъдат хванати, най-лошото, което може да им се случи, е да отнесат някоя и друга глоба. За тях това обаче е както казват хората „бълха ги ухапала”, защото едно обучено куче-убиец струва между 5 и 30 хиляди лева, а залаганията са от порядъка на… десетки хиляди лева. Кучетата-убийци се отглеждат по специален начин – хранят се със сурово месо, за да се озлобяват при мириса на кръв и се инжектират с анаболи и стероиди. На самия бой по-слабото куче трябва да разкъса и оглозга по-силното. За целта е необходимо предварително добре да е обработено. Основно правило е кучето-убиец да се пуска в спаринг само с представител на своя пол. Иначе битката не се получава. Интересен факт е, че женските кучки са много по-жестоки от мъжките – не оставят противничката преди да я умъртвят.

Мъжките пък са по-толерантни и когато победят, просто изчакват сигнала, обикновено от собственика на победеното куче, че се предават и признават победата. Често пъти, въпреки присъствието на ветеринарен лекар, победеното куче се разстрелва от собственика. Най-често, когато е полумъртво и няма надежда отново да се превърне в боец след лечението… И това се прави в 21-ви век, от хора, които най-вероятно имат деца. На какво ги възпитава този кървав спорт е тема на една доста тежка и дълга дискусия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук