РАЗСЛЕДВАНЕ НА DAILYPRESS-bg.com! Прокуратурата не откри виновни за насилието над деца в габровския дом „Хризантема“

Проверката е установила само един шамар, квалифициран като „лека телесна повреда, причинена на непълнолетен“

0
31757
Снимка: nvdaily.ru

Разследване на: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / ГАБРОВО

Седем месеца след скандалния случай с насилие над деца с увреждания в габровския център „Хризантема“, виновни няма, е заключението на прокуратурата, научи ексклузивно Информационна агенция „Дейли Прес“.

Заради липса на достатъчно доказателства няма да бъдат повдигани обвинения за изтезаване на малолетни и непълнолетни, както и срещу длъжностни лица – двете посоки, в които работи разследването. С това делото е прекратено от прокуратурата, потвърди за агенция  “Дейли Прес“ говорителят й в Габрово Людмила Рачева.

Досъдебното производство по случая „Хризантема“ в Габрово започна на 12 февруари т.г. Тогава от прокуратурата обявиха пред репортер на Информационна агенция „дейли Прес“, че „има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за това, че в центъра за деца с увреждания са изтезавани малолетно и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служители“. Назначени бяха експертизи, които да установят получените от децата телесни увреждания и тяхното психическо състояние. „Освен това ще се разследва в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово с цел установяване на евентуално извършени и други престъпления от лица извън заснетите във видеоматериалите“, обявиха от държавното обвинение.

Няма насилие, а само един шамар

В края на миналата седмица проверката е приключила без наличието на данни за изтезаване на деца. Установен е само един случай, квалифициран като лека телесна повреда, причинена на непълнолетен – шамар, казаха от прокуратурата. И уточниха, че се касае за престъпление от частен характер, за което пострадалият може да заведе частно наказателно дело, без да е необходима намесата на прокурор. „Уведомили сме майката на детето за възможностите да защити правата си по съдебен ред“, каза Людмила Рачева пред „Дейли Прес“.

Без доказателства срещу длъжностни лица

По отношение неглижиране на задълженията от длъжностни лица, пряко отговорни за функционирането на център „Хризантема“, също не са събрани доказателства за повдигане на обвинение. Разследването е проведено по чл. 285, съгласно който „Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление“

„Няма доказателства ръководителката на центъра да е знаела за случващото се“, каза Людмила Рачева. Сигналът срещу ръководителката на центъра Маринела Лазарова бе подаден от директора на „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова. Върху нея също паднаха съмнения, че носи вина за случилото се в „Хризантема“, тъй като на нейно подчинение е Отделът за закрила на детето в Габрово.

В началото бяха два видеозаписа

Скандалът с „Хризантема“ избухна в средата на януари т.г. Тогава директорът на Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово Маринела Лазарова показа видеозаписи, на които се вижда как служителка в центъра удря момиче, засипвайки го с обиди. Записите бяха от 2016 г. и 2017 г., а на въпросите защо се появяват сега Лазарова обясняваше, че е подавала многократно сигнали, на които никой не обръщал внимание. За случващото се в „Хризантема“ тя обвини директорът на дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева, която знаела какво се случва в „Хризантема“, но мълчала. Василева отричаше да знае за записите и подаде оставка под обществен натиск.

Последваха уволнения и сигнали до прокуратурата. Кметът на Габрово Таня Христова уволни Маринела Лазарова, за занижен контрол бе освободена и директорката на Държавната агенция за закрила на детето. Христова и Лазарова също подадоха сигнали в прокуратурата.

Седем месеца по-късно случаят приключи.

На разпрастраненото през януари т.г. видео се вижда, как възпитателка в дома „Хризантема“ нанася удари на лежащо дете с увреждания. Проверката на прокуратурата по случая не откри данни за насилие в дома. Скрийншот от BIT

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук