Разследват Фонда за лечение на деца основно за лечението в България

0
1349

Разследването не се отнася за лечение на деца в чужбина. Основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечението в здравни заведения на територията на България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение. Това каза говорителят на ВКП Румяна Арнаудова за разследването, при което бяха задържани 8 души от Фонда за лечение на деца.

Арнаудова увери, че в рамките на вчерашната операция действията на прокуратурата не са и не могат доведат до забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца.

Събрани са доказателства за корупционни практики, за това че действа организирана престъпна група, която извършва престъпления – най-общо казано длъжностни престъпления. Основните линия са безстопанственост, престъпления по служба и нецелево разходване на средства от този фонд“, каза тя. Разследването не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение. „Имаме данни за друг вид подкуп, но не е от родители на деца, които се нуждаят от лечение“, заяви Арнаудова.

„В хода на разследването се работи в няколко насоки. Събираме доказателства за множество престъпления, извършени от длъжностни лица, които са били назначени във Фонда, каза ръководителят на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Някои от престъпленията се отнасят до сключване на неизгодни договори. „Това е с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница. Такава възможност в правилника и в подзаконовите нормативни актове няма“, каза Попова. Използван е и апартамент, в който са настанявани деца, лекувани във Франция, а за другите държави са използвани посолствата и според разследващите стойността на разходите е значително по-ниска. „При спешни случаи са използвани външни експерти за определянето на лечебни заведения като от списъка на външни експерти с около 40-50 лица посочени като външни експерти са използвани предимно трима от експертите, които са насочвали децата предимно в клиниките, в които те работят“, заяви Попова. /ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук