Расте броят на болните от грип в област Добрич

0
1043

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Добрич, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За четирима вече е доказан грипен вирус А H1N1 или свински грип.

За периода 18-24 януари в наблюдаваните от инспекцията лекарски практики са регистрирани 82 заболели, което е заболяемост от 93,42 на 10 000 души. През следващата седмица заболелите са били 93, а само за дните от 1 до 4 февруари броят им вече е 73.

Водеща е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г., следвана от 5-14 г.

От РЗИ посочват, че продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес. Поддържа се постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ. Създадена е организация и са осигурени проби от заболели пациенти, прегледани амбулаторно с респираторни заболявания за изследване в Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението.

От изпратените от МБАЛ – Добрич проби на лекувани в лечебното заведение пациенти  са получени данни за 4 положителни резултата за грипен вирус тип А H1N1, известен, като свински грип.

Проследява се ежеседмично ситуацията в лечебните заведения за болнична помощ относно хоспитализирани пациенти с усложнения след ОРЗ и грип.

Като профилактика здравните инспектори препоръчват подобряване отоплението на помещенията, намаляване запрашеността, осигуряване на редовно проветряване и текущо почистване в детските, учебните, социалните и лечебните заведения, включително текуща дезинфекция, където е необходимо.

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек, предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

Избягване на контактите с видимо болни хора и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолечението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук