Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС (ОБНОВЕНА)

0
18342
Снимка: Институт за пътна безопасност

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ / СВОГЕ

Ден преди фаталната катастрофа на пътя край Своге от Института за пътна безопасност (ИПБ) са представили становище за състоянието на път II-16 София-Своге-Мездра, става видно от сайта на ИПБ.

Припомняме, че при тежката катастрофа край Своге на 25 август починаха 16 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

Продължава разследването на катастрофата. Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост – 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна.

Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков.

В понеделник в манастира „Рождество Богородично“, известен и като „Седемте престола“ ще бъде отслужена панихида в памет на починалите.


16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39


Път II-16 с обща дължина от 81,779 км. е пътят през Искърското дефиле. Той е важна артерия по пътя Видин-София, особено когато европейският път Е-79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца). В тези не редки случаи се използва Искърското дефиле като алтернатива, пишат от Института.


Настимир Ананиев: Катастрофата до Своге може да е и заради пътя

Настимир Ананиев: Катастрофата до Своге може да е и заради пътя

Изпълнителната власт да проверява по-често състоянието на пътищата


Те цитират договор за строителство от 03 март 2011 г. на стойност 22 957 298,00 евро без ДДС /СМР + аванс/ за „Рехабилитация и реконструкция на път II-16 от републиканската пътна мрежа„.

Ремонтът е по проект Транзитни пътища V, Лот 17 за срок от 24 месеца. Срокът, в който могат да се съобщят дефекти, е 365 дниОфициално ремонтът на този път е завършен на 27 декември 2016 г.

От агенция „Пътна инфраструктура“ са огледали състоянието на пътя и са описали гаранционните дефекти. Планирано е отстраняването на дефектите да стане от фирмата изпълнител на обекта – ДЗЗД „Трейс Своге“ преди началото на зимния сезон.

Изпратено е запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година.

От АПИ са информирали института, че поддръжката прави фирмата, поддържаща републиканските пътища в област София, до момента конкретно за този пътен участък от началото на годината са похарчени 33 906 лв. с ДДС.

Снимка 375009
Снимка: Институт за пътна безопасност

След проверка от 3 март 2018 г. след извършеното почистване на стойност 33 906 лв. с ДДС авторите на становището питат регионалния министър Николай Нанков дали така се грижите за сигурността на хората по републиканските пътища и прилагат снимки.


Шофьор на линейка е управлявал катастрофиралия край Своге бус

Шофьор на линейка е управлявал катастрофиралия край Своге бус

Домът му се охранява от полиция


Междувременно пред БНР Диана Русинова от Института заяви, че с външен консултант, който с видеозаснемане от дронове, ще търсят причините за катастрофата.

„Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в сферата на пътната безопасност в Австралия“, заяви тя.

В екипа ще бъде и Богдан Мирчев – бивш шеф на КАТ, разследвал и тежки пътно-транспортни произшествия.

От института заявиха, че ще заснемат не само този участък с дрон, както и други пътища, които потенциално представляват риск.

Този пътен участък е в лошо състояние, категорична е Русинова. Тя обясни, че липсват знаци, на много места канавките са пълни с паднали камъни и не са почиствани от години.


Понеделник е ден на национален траур

Понеделник е ден на национален траур

15 души загинаха в катастрофа край Своге


„Има много храсти по пътя, които доста скриват видимостта и водата няма къде да се оттича и отива на платното. Едната от причините за този инцидент категорично е състоянието на пътя“, заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност


Заради проби от асфалта временно ограничават движението по пътя София-Мездра

Заради проби от асфалта временно ограничават движението по пътя София-Мездра

Обходния маршрут е Мездра – Своге – Искрец – Костинброд – София


 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук