Реставрират джамията в Дупница

0
1242

След дълго чакане община Дупница получи разрешение и право да започне ремонт на един от архитектурните си паметници в града – „Джамията“, казаха от администрацията. Писмото от главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата до кмета на града инж. Методи Чимев е получено в края на миналата седмица.

Заради статута й на национален паметник на културата всяка „намеса“ като ремонти и др. по фасадата подлежи на сериозен контрол и реставрации или каквито и да било ремонтни дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство и то само от специализирани и лицензирани за такива дейности фирми.

„Преди 3 години започнаха със сигналите до министерството за предприемане на незабавни мерки по реставрацията на сградата. Нееднократно сигнализирахме за състоянието на джамията, като последното писмо, което изпратихме, беше от 11 октомври т.г. Най-радостното е, че вече имаме конкретен резултат, тъй като досега нямахме право на никакви действия. Идеята ни е тя да бъде ремонтирана вътрешно и външно, за да може да бъде съхранена за поколенията и след нас. Това е емблематична сграда в самия център на града и едва ли на някой му е било приятно да гледа как тя се руши“,отбеляза кметът Чимев.

Вече е възложено на експерти и на  служителите към общината да започнат работа по изготвяне на необходимите сметки, за да се прецени впоследствие как да стане финансирането на реставрацията –  с пари от бюджета или ще се търси друг вид финансиране.

Макар и във влошено състояние, с обрушавания по фасадата, джамията е знаков обект за дупничани – там се правят изложби, пред входа имаше дори концерт с хард музика и тъпани преди време, припомнят фенове./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук