Рибари: Не сме виновни за умрелите делфини

0
1186

Екоактивистите за пореден път преекспонират темата с умрелите делфини, заявиха рибари от най-голямото сдружение за професионален риболов у нас „Черноморски изгрев“. Изявлението е по повод на разпространена из социалните мрежи информация, че край къмпинг „Космос” до Дуранкулак са открити три трупа на малки делфинчета.

Рибарите са категорични, че те не са причината за смърт сред морските бозайници. Случва се понякога делфин да се оплете в мрежите, но то е изключително рядко. Според морските вълци, еколозите умишлено пропускат факта, че морските течения могат да доведат у нас мъртви делфини чак от Русия и припомнят как преди години бял делфин, обучаван от руски специалисти, бил изпуснат и руснаци идвали да си го приберат от наши води в района на Добруджанското Черноморие.

Самите рибари от „Черноморски изгрев”, заедно с техни колеги от другите Черноморски държави станаха инициатори на изследване, според което популацията на делфините в Черно море се възстановява. В руски сайтове е посочено, че броят на делфините вече минал 3 млн.

Според морските вълци, по-сериозният проблем е, че рибата в морето изчезва, а един делфин изяжда на ден по 30-40 кг риба. Рибарите твърдят, че смъртните случаи с бозайниците е природна регулация, тъй като храната за делфините е силно намаляла в морето.

Днес на среща при премиера Бойко Борисов обаче бе решено да се въведе забрана на риболова в местата, където има популация на делфини./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук