Родилното във Варна с медицинска техника от Делян Пеевски

0
89

Животоспасяваща техника за най-малките пациенти във Варненска област дари народният представител и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Помощта идва след като медиците от Акушеро-гинекологичната болница в морския град отправиха апел в ефира на NOVA, че се нуждаят от респиратори за новородените, тъй като апаратите са дефицитни. Нямало и почти никаква обдишваща техника както за бебетата, така и за новородените. От болницата обясниха още, че ако се наложи интубиране на две родилки едновременно, анестезиолозите ще трябва да избират коя да бъде спасена.

„Първите минути от живота на бебето са много ценни. Трябва да им бъдат спестени дихателни усилия. Те са определящи за нормалното развитие. При бременните рискът от коронавирусна инфекция е по-висок. Това може да доведе до преждевременно раждане и раждане на недоносено бебе, нуждаещо се от дихателна реанимация“, заяви началникът на отделението д-р Снежинка Цветкова. Тя допълни, че най-малкото бебе в отделението тежи едва 840 грама. Един апарат, който е необходим за първична реанимация на новородени, струва между 25 000 и 30 000 лв., а апаратът за обдишване е около 35 000 лв. Досега имаме събрани 9000 лв., което е крайно недостатъчно“, каза главната акушерка в отделението Светлана Радева. Още преди обед обаче надеждата в болницата се върна. Часове след репортажа здравното заведение получава така чаканата помощ.

„Получихме договор за дарение от г-н Делян Пеевски на стойност 60 000 лв, с които ще се закупи респиратор и друга жизненоважна медицинска техника“, съобщи Силвия Димова от СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ – Варна.

Междувременно ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон” изказа благодарности за дарения респиратор от кампанията на депутата Делян Пеевски. Според прокуриста на болницата д-р Димитър Рунков обдишващият апарат е над средното ниво и гарантира качествено обслужване на пациентите. Това е и първият дарен апарат на болничното заведение, предстои да бъдат доставени апарати от други дарители.

В същото време дарение за 267 300 лева е постъпило през последните дни в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД в Ловеч. Сумата е събрана за периода от 26 март – 6 април, съобщават от общинската администрация. Средствата са от група дарители от цялата Ловешка област, като включва 21 фирми от Ловеч, три фирми от Троян, две фирми от Летница, една фирма от Тетевен и три физически лица, в това число и служители на държавна институция.

Дарение в размер на 65 300 лв. направиха и членовете и служителите на КПКОНПИ на центровете за Спешна медицинска помощ. Сумата е събрана от доброволните дарения, направени от членовете и служителите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Дарените средства са предназначени за лекарите и целия персонал на центрове за спешна медицинска помощ, които са на „първа линия“ в настоящата епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID – 19.

Ето и останалите дарители

Фирма „Натурпродукт“ дари 50 000 лв. за Министерството на здравеопазването
„Борика“ АД осигури 36 000 лв. за УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен
УМБАЛ „Канев“ – Русе получи парично дарение от Русенския окръжен съд в размер на 6350 лева.
Фирма „Фикосота“ дари 600 бързи теста на Община Шумен в рамките на кампанията “Помогни сега”.
Съветниците от ГЕРБ-Разград дариха заплатите си за месец март на областната болница и БЧК в Разград. Средствата ще бъдат разпределени според нуждите.
ГЕРБ-Враца дари защитни облекла на МБАЛ „Христо Ботев”.
Ротарианците направиха дарение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
„Девин“ ЕАД дарява над 100 000 бутилки от 0,5 л минерална и изворна вода DEVIN на Българския Червен кръст (БЧК). Дарението е на стойност над 53 000 лева.
Българската марка бира „Загорка“ инициира закупуване на предпазни средства и апарат за анестезия и обдишване, толкова необходими на лечебното заведение за борба със заразата. Закупените материали и финансова подкрепа са в размер на 50 966 лв. и са предоставени на УМБАЛ – Стоян Киркович – Стара Загора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук